Skupština EU-projekta Silvanus

Slika /slike/Vijesti/slika Bukurešt.jpg

U Bukureštu  (Rumunjska) od 19. do 22. lipnja 2023. godine održana je Skupština  EU projekta Silvanus.

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ i Dalibor Rihtarić, samostalni nadzornik u Sektoru za program, sigurnost i potporu HVZ.

Projekt „Integrirana tehnološka i informacijska platforma za upravljanje požarima raslinja“, Akronim: SILVANUS, odobren je pod natječajem Horizon (Obzor) 2020. Aktivnosti projekta SILVANUS podijeljene su  u 10 radnih paketa, a svaki od njih dijeli se na 3 faze: Faza A: prevencija, Faza B-:suzbijanje i faza C: sanacija i prilagodba.
Hrvatska vatrogasna zajednica uz 49 projektnih partnera sa svih kontinenata sudjeluje u projektu  između ostalog kroz organizaciju pilot-demonstracija (po jedna u 2023. i 2024. godini)  na način da kao krajnji korisnik predstavi postojeće inovacije i IT rješenja i implementira neke od korisničkih proizvoda razvijenih  u projektu Silvanus.

Razvoj korisničkih proizvoda
Na Skupštini su predstavljeni korisnički proizvodi projekta Silvanus   „Profil bioraznolikosti“, „AR-VR edukacijski alat za trenere“, „Program angažmana građana kroz mobilne aplikacije“, „Procjena rizika opasnosti od požara“, „Otkrivanje požara temeljem socijalnih mreža“, „Otkrivanje požara putem IoT (Internet of things)“, „Nadzor i detekcija požara putem bespilotnih letjelica i vozila“, „Predviđanje širenja požara“ i „Oblikovanje izdvojenog zapovjednog mjesta“.
 
Izvješća po radnim paketima
Po radnim paketima (WP-working package) izdvajamo važnije aktivnosti:

WP1 - koordinacija projekta
U  srpnju 2023. svi voditelji radnih paketa predstavljaju svoj rad prema Komisiji. Procjena efikasnosti projekta od strane Komisije provodi se po financijskoj i tehnološkoj osnovi.

WP2 – razvoj modela upravljanja šumama 
Provedene su analize postojećih modela upravljanja šumama. Kranji je cilj razvoj standardnog modela  upravljanja šumama kroz prevenciju, suzbijanje i sanaciju požarišta.

WP3 – Rizici i upravljanje rizicima 
Napravljena je sveobuhvatna analiza rizika i uzroka nastajanja i širenja požara, te je izrađena virtualna pltforma za edukaciju vatrogasaca.

WP4 – Rano otkrivanje požara
Nakon analize postojećih sustava nadzora razvijaju se sustavi detekcije putem socijalnih medija i bespilotnih letjelica.

WP5 – Koordinacija reakcije na šumske požare
Razvija se platforma za predviđanje širenja požara u realnom vremenu, utvrđivanje indeksa opasnosti nastanka požara, satelitska analiza sastava šuma i nove tehnologije za koordinaciju bespilotnih letjelica (Mesh in the Sky).

WP6 – Sanacija i adaptacija opožarenih šuma
Temeljem dostavljenih uzoraka zemlje nakon požara analizira se sastav i degradacija tla, na osnovu kojih se razvijaju strategije za sanaciju tla. Ujedno se razvijaju i alati za mjerenje bioraznolikosti.

WP7 – Održivost okoliša
Na osnovu prikupljenih analiza iz 10 zemalja razvija se alat održivog integriranog multifunkcionalnog upravljanja šumama (sustainable forest management).

WP8 – Razvoj platforme Silvanus
Platforma treba zabilježiti sve aktivnosti  radnih paketa 2 do 7 i podržavati aplikacije razvijene u projektu. Platforma obuhvaća i interakciju s građanima i ključnim dionicima.

WP9 – Pilot demonstracije
Tijekom 2023. i 2024. godine će se na 9 lokacija diljem svijeta održavati pilot demonstracije projektnih partnera.

WP10 – Diseminacija
Sa svim aktivnostima projekta nastoji se upoznati šira javnost kroz različite medije i aktivnosti kao što su web-stranica Silvanus, savjetovanja, izložbe, znanstvene članke, promotivni video materijale, socijalne medije i plakate.

Sljedeća Skupština EU-projekta Silvanus (najvjerojatnije virtualna) održat će se do kraja 2023.
 

Pisane vijesti | EU projekti