Zabilježen veći broj požara otvorenog prostora

Slika /slike/Požar Pakovo Selo.jpg

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice jučer je zaprimilo veći broj informacija o požarima otvorenog prostora. Radilo se o požarima trave i niskog raslinja koji su česti u ovo doba godine.

ŽVOC Šibenik zaprimio je jučer dojavu o požara na otvorenom prostoru na području mjesta Pakovo Selo, Pamukovići. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 36 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 15 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, JVP Šibenik te DVD-a Drniš.
 
Vatrogasci JVP Plitvička Jezera intervenirali su  na području Donjeg Vaganca gdje je opožareno 89 ha te na području Željave gdje je opožareno 557.6 ha. Požar kod Željave je još aktivan na području BIH. DVD Otočac zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Brloška Dubrava. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha.
- U periodu zatopljenja intenziviraju se poljoprivredni radovi te se značajno povećava broj vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora uzrokovanih spaljivanjem biljnog otpada. Navedeno potvrđuje i blaga tendencija povećanje broja događaja u protekla dva dana. Trenutno se radi o malom povećanju broja požara na otvorenom prostoru, međutim, poučeni iskustvima očekujemo povećanje broja intervencija u narednim danima obzirom na najavljene meteorološke uvjete, odnosno porast temperature i sunčano vrijeme - rekao je zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović. 

JVP Zaprešić je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području mjesta Jablanovec. Opožareno je 9 ha trave i niskog raslinje. Na intervenciji su sudjelovali JVP Zaprešić i DVD-a Zaprešić.

Nažalost, u požaru koji je nastao zbog nesmotrenog spaljivanja biljnog otpada kod Slunja je smrtno stradala starija ženska osoba. 
 
Nastavljena sanacija potresom pogođenog područja
Na sanaciji posljedica potresa na području Sisačko-moslavačka županije tijekom 22. veljače 2021. godine bile su angažirane vatrogasne snage pogođene županije. Ukupno je bilo angažirano 39 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila. Ukupno su evidentirane 23 vatrogasne intervencije.
 
Prema obrađenim podacima od dana 28. prosinca 2020. do dana 22. veljače 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 11678 vatrogasaca sa 3229 vatrogasnih vozila, a odrađeno su 12572 intervencija.
 
Uz sanaciju posljedica potresa, vatrogasci Sisačko-moslavačke županije bilježe i požare objekata.
JVP Sisak je jučer zaprimila je dojavu o požaru objekta u mjestu Hrtić kod Dvora. Radilo se o požaru obiteljske kuće katnice, te je požar zahvatio gornji kat i krovište. Uslijed požara nije bilo stradalih osoba, a kuća je u potpunosti izgorjela. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 17 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Sisak te DVD-a Dvor, Rujevica i Hrvatska Kostajnica.

FOTO: FB DVD Drniš

Pisane vijesti | Požari i intervencije