Vrlo velika opasnost od nastanka požara

  • Slika /slike/Vijesti/DVD Brodarica-Krapanj-R.Svirčić_2.jpg
  • Slika

  • Slika

Toplinski val koji je poharao Europu približava se i Hrvatskoj, a prema prognozama, njegov vrhunac možemo očekivati od 21. do 24. srpnja.

I indeks opasnosti od izbijanja šumskog požara za cijelu je Hrvatsku visok, osobito za područje priobalja gdje je vrlo visok što dokazuju i svakodnevni požari otvorenog prostora. Upravo radi ove opasnosti glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naložio je svim vatrogasnim zajednicama priobalja da povećaju prisutnost vatrogasnih postrojbi na terenu povećanjem broja protupožarnih ophodnji kao i pojačano motrenje na području djelovanja.

„Uz postojeće odgovornosti i obveze pravnih subjekata za provedbu odredbi zaštite od požara, pozivamo i građane na dodatan oprez te da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu sigurnosti“, kazao je Tucaković.

Podsjetio je na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara. „Svjedočili smo velikom požaru prošloga tjedna kod Zatona koji je iza sebe ostavio značajne materijalne štete. I susjedne zemlje bore se s vatrenom stihijom koja pustoši sve pred sobom, a pojedine države bilježe i ljudske žrtve. Apeliram na sve da svojim ponašanjem smanjimo mogućnost izbijanja požara na minimum jer je protupožarna kultura odgovornost svakog pojedinca. Ne dopustimo da prizori vatrene stihije koje vidimo u susjednim zemljama postanu i naša svakodnevica“, zaključno je rekao.
 
U slučaju da primjetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Foto: Roko Svirčić / DVD Brodarica - Krapanj
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica