Vrlo velika opasnost od izbijanja požara

Slika /slike/DVD Kučiće požar Gornji Dolac 2.jpg

I tijekom jučerašnjeg dana gorjelo je u nekoliko županija, a u požaru kuće u Stružcu smrtno je stradala jedna osoba

Požar otvorenog prostora na području Omiša, predio Srijane, za koji je je Županijski operativni centar Split zaprimio dojavu 10. kolovoza u 20:10 sati ugašen je jutros u 6:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 12 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 47 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Zadvarje, Kučiće, Gata, Omiš, Dugi Rat i Trilj te dva zrakoplova Canadair, dva Air Tractora i helikopter sa uređajem za gašenje. Tijekom noći na dežurstvu je bilo pet vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Gata.

U Zadarskoj županiji vatrogasci su imali posla na dvije lokacije. Dana 11. kolovoza 2021. u 11:11 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Nadina. Požarom je zahvaćena hrastova šuma, nisko i visoko raslinje na površini od 50 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 17 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac, JVP Zadar, DVD-a Sv. Mihovil Galovac, Polača i Benkovac te jedan zrakoplov Canadair i tri Air Tractora. Intervencija vatrogasaca završena je u 22:34 sati.           

Dana 11. kolovoza 2021. u 15:26 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Biograda na Moru predio Crvena Luka. Požarom je zahvaćena mlada borova šuma na zasada neutvrđenoj površini. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Biograd na Moru, DVD-a:  Pakoštane, Drage i Biograd na Moru te jedan zrakoplov Canadair i tri Air Tractora. Tijekom noći na dežurstvu su bila četiri vatrogasca sa dva vozila iz JVP Biograd na Moru.

Vatrogasci zatekli osobu u opožarenom prostoru
Naizgled površinom mala vatrogasna intervencija, ali upozorenja i pažnje očito nikada dovoljno. Naime, dolaskom vatrogasaca na mjesto požara raslinja na otvorenom prostoru na području naselja Sovinjak (predio Jermanij), za koji je JVP Buzet zaprimio dojavu o požaru raslinja 11. kolovoza 2021. u 16:00 sati, zatečena je jedna osoba u opožarenom prostoru te je ista izvučena i predana HMP-u na daljnju obradu. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 0,01 ha. U gašenju požara sudjelovala su dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP  Buzet. Požar je lokaliziran u 16:20 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u  17:20 sati.

Županijski operativni centar Šibenik 11. kolovoza 2021. u 15:02 sati zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Žagrovića predio Zelenbabe. Požarom je zahvaćena gusta borova šuma na površini od 2,5 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP Knin, DVD Knin i Ervenik te dva zrakoplova Canadair. Požar je lokaliziran u 20:00 sati.

U požaru kuće smrtno stradala jedna osoba
Dana 12. kolovoza u 05:30 sati DVD Stružec, putem Centra 112 Sisak, zaprimio je dojavu o požaru kuće na adresi Stružec. U gašenju požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Stružec. U požaru je jedna osoba smrtno stradala, a jedna osoba je ozlijeđena, ali je odbila pomoć HMP-a. Požar je ugašen u 06:18 sati.
 
Poziv na oprez zbog velike opasnosti od izbijanja požara
Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Stoga pozivamo građane na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara.

Podsjećamo da su za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Foto: DVD Kučiće
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije