VOS 9. / 10. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 09./10. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, osim vatrogasnih snaga sa područje županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
Vatrogasne snage su tijekom 09. siječnja 2021. godine, nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja VZŽ Karlovačke, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Split.
Na području VOZ Sisak angažirane su snage s područja VZŽ Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske. 
Na području VOZ Petrinje angažirane su snage s područja VZŽ Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Grada Zagreba, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Istarske.
Ukupno su u ispomoći Sisačko moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 19 vatrogasnih zajednica županija.
Prema  obrađenim podacima 09. siječnja 2021. godine, ukupno angažirano 577 vatrogasac sa 147 vatrogasnih vozila. Ukupno je u navedenom razdoblju  evidentirano 564 vatrogasne intervencije.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama (VOZ Petrinja, Sisak i Glina):
VOZ Petrinja: 174 vatrogasaca sa 52 vatrogasna vozila; evidentirano 190 intervencija
VOZ Sisak: 170 vatrogasaca sa 38 vatrogasnih vozila; evidentirano 202 intervencije
VOZ Glina: 233 vatrogasaca sa 57 vatrogasnih vozila; evidentirano 172 intervencije
 
Današnji dan obilježio je nastavak aktivnosti vezane za daljnje saniranje postojećih stambenih, kulturnih i ostalih zgrada, dimnjaka te ostalih elemenata vezanih uz stambene i ostale objekte.
Rad OVZ (Operativno vatrogasno zapovjedništvo) HVZ-a sastajao se od niz aktivnosti koordinacije, osiguravanje nužnih nedostajućih potrebnih stvari koje su u zahtjevima dostavljene, a bile su potrebne za izvršavanje zadataka na terenu. Ujedno je OVZ koordinirao rad sa VOZ (Vatrogasnim operativnim zapovjedništvima) Petrinja, Glina i Sisak u svezi vatrogasnih operativnih potreba. Uspješno su izvršene i ostale organizirajuće radnje sa ostalim operativnim snagama sustava civilne zaštite na rješavanju zajedničkih zadataka te razmjeni informacija. Sagledavajući navedeno možemo dati naglasak na problematiku koja se provlači kontinuirano, a to je manjak vozila za rad na visini, te auto-dizalica sa mogućnošću dizanja velikih težina (preko 20 t), a poglavito u području nadležnosti VOZ Sisak.
Za izdvojiti je slijedeće aktivnosti koje su zajednički provođene sa OVZ HVZ:
Na katedrali u Sisku traju predradnje za sigurno uklanjanje tornja-zvonika koje je predviđeno za sutra. Na intervenciji sudjeluju vatrogasci iz JVP Sisak i JVP Zagreb.
Riješen je zahtjev VOZ-a Sisak koji je iskazao potrebu za posebnim strojem-drobilicom za rušenje stambene zgrade.
Zajedno sa HEP-om i HGSS-om odrađene su radnje za angažman dizalice velike nosivosti radi sanacije trafo-stanice u Petrinji kod Šetališta J.J.Strossmayera.
Nastavljen je rad na sanaciji krova crkve Svetog Lovre u Petrinji, te je nabavljen potreban građevni materijal koji će biti upotrijebljen slijedećih dana na sanaciji crkve.
Kontinuirano se je od ustrojavanja i početka rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva HVZ-a (31.12.2020) radilo na unapređivanju sustava rukovođenja kao i na dvosmjernoj komunikaciji te povezivanju svih relevantnih informacija (putem novoformirane zajedničke platforme) iz sve tri vatrogasne operativne zone (Sisak, Petrinja i Glina) te Vatrogasne zajednice županije Sisačko moslavačke.
Jedan od primarnih zadataka koji se proteže cijelo vrijeme rada na terenu je stvarati relevantnu bazu svih prikupljenih podataka sa terena, a kako bi se navedeni podaci dobivali u realnom vremenu i objedinile sve potrebne informacije. Stručni suradnici HVZ-a iz redova vatrogastva su za rad na terenu pripremili projekt MDC aplikacije prikupljanja podataka o odrađenim objektima i objektima koje je potrebno odraditi u narednim danima. 

U planu rada po vatrogasnim operativnim zonama za 10. siječnja 2021.g. planirani broj je:
VOZ Petrinja: 155 vatrogasaca sa 43 vatrogasna vozila;
VOZ Sisak: 140 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila;
VOZ Glina: 137 vatrogasaca sa 38 vatrogasnih vozila;
Što ukupno iznosi 432 vatrogasaca sa 101 vatrogasnih vozila.

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te nastajanje novih oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom navedenog promatranog razdoblja imali 72 tehničke intervencije uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) sudjelovao je ukupno 421 vatrogasac sa 133 vatrogasnih vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.
 
Dana 9. siječnja u 08:28 sati, VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru pečenjare unutar trgovačkog centra u Zagrebu, Antuna Šoljana 43. Požar je zahvatio fritezu, te je požar pogašen s „S-9“ aparatom za početno gašenje.
U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 8 vatrogasaca s 3 vatrogasna vozila iz JVP Grada Zagreba.
Tijekom intervencije jedna se je osoba nagutala dima te je zbrinuta od strane HMP.
Požar je ugašen u 08:57 sati.
 
Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom navedenog promatranog razdoblja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 17 tehničkih intervencija  uklanjanja crijepova, sanacije dimnjaka i/ili krovišta (podaci iz aplikacije UVI) te izvida.
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) je sudjelovao 66 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila.
 
Koprivničko-križevačka županija
Tijekom navedenog promatranog razdoblja, a zbog razornog potresa čiji je epicentar bio na području Sisačko-moslavačke županije vatrogasci JVP Grada Križevaca imali su ukupno 7 intervencija koje se odnose na oštećenja krovišta i dimnjaka na području Križevaca. U tim intervencijama sudjelovala su ukupno (kumulativni zbroj) 14 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila.
 

VOS | VOS