VOS 7. / 8. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 07./08. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, vatrogasne snage su tijekom dana 07.01. nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, uklanjanju cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih neophodnih zadaća u svrhu zaštite imovine i ljudskih života. Kao i proteklih dana vršile su se smjene ljudstva sa dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području Gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.

Tijekom 07. siječnja, bilo je angažirano ukupno 439 vatrogasaca sa 149 vatrogasnih vozila iz Sisačko-moslavačke županije, drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP-ova Zadar, Split i Šibenik. Na vatrogasnoj intervenciji došlo je do ozlijede noge jednog vatrogasca iz DVD-a Ivanec (Varaždinska županija) te je isti zbrinut u Općoj bolnici Sisak, tako da sada ukupno bilježimo 7 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, Kupinečki Kraljevec, Gračani i Ivanec).

Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage nastavljaju do daljnjeg.

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio Hrvatske sa epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te nastajanje novih oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom navedenog promatranog razdoblja imali 71 tehničku intervenciju uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) je sudjelovalo 357 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila.

Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom navedenog promatranog razdoblja vatrogasci iz JVP-i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 27 tehničkih intervencija  uklanjanja crijepova, sanacije dimnjaka i krovišta (podaci iz aplikacije UVI) te izvida.

Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) je sudjelovao 71 vatrogasac sa 33 vatrogasna vozila.


Zadarska županija
Dana 07. siječnja u 07:42 sati VP Grada Biograd na Moru zaprimila je dojavu o požaru kuće na otoku Vrgada, koji je smješten jugoistočnom dijelu zadarskog arhipelaga, kod mjesta Pakoštane. Požarom je zahvaćena soba, međukatna drvena konstrukcija te namještaj, uslijed čega je smrtno stradala starija ženska osoba. Na gašenju požara sudjelovala je VP Grada Biograd na Moru i DVD Pakoštane sa ukupno devet vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom.

Požar je ugašen, a intervencija je završila u 10:09 sati.  

VOS | VOS