Na potresom pogođenom području vatrogascima osigurana psihološka potpora

Slika /slike/Psihološka potpora vatrogascima Petrinje.jpg

Hrvatska vatrogasna zajednica osigurala je pružanje psihološke potpore vatrogascima na području pogođenom potresima

Vatrogasci na potresom pogođenom području izloženi su visoko stresnim i potencijalno traumatskim događajima koji mogu negativno djelovati na psihičko zdravlje vatrogasaca.  S ciljem prevencije i ublažavanja stresa, vatrogascima JVP Petrinja, JVP Sisak i vatrogascima Grada Zagreba u bazi u Petrinja je pružena psihološka potpora te je provedeno nekoliko psiholoških kriznih intervencija zbog sudjelovanja vatrogasaca u nekoliko visoko stresnih i potencijalno traumatskih događaja tijekom spašavanja i saniranja posljedica potresa.

Djelovanje vatrogasaca na potresom pogođenom području je vrlo zahtjevno obzirom da se radi o naseljenom području u kojem gotovo da nema objekta koji nije oštećen. Veliki broj poziva građana i veliki broj oštećenih i srušenih objekata predstavlja opasnost i rizik za život i zdravlje građana, te iziskuje neprestani angažman vatrogasaca na terenu. Nepovoljne vremenske prilike  dodatno otežavaju rad vatrogasaca, a osobito rad na visini. Djelovanje vatrogasaca u takvim uvjetima nadilazi uobičajeni radni ritam i iscrpljuje vatrogasce i tjelesno i psihički.

Kod većine ljudi, pa tako i vatrogasaca prisutna je zabrinutost od pojave novih potresa te svako podrhtavanje tla predstavlja podsjetnik na traumu i pokreće negativne psihičke reakcije na događaj. Ovo je posebno izraženo kod vatrogasaca koji su se u vrijeme potresa zatekli na potresom pogođenom području. Vatrogasci JVP Petrinje i JVP Siska nalaze se u specifičnoj ulozi s obzirom da su istovremeno u ulozi unesrećenih i ulozi spašavatelja. Značajan izvor stresa predstavlja briga za obitelj, pretrpljena materijalna šteta ili potpuni gubitak vlastitog doma. Manji dio građana u određenoj mjeri nema razumijevanja za pojačani opseg posla i općenito za vrlo teške uvjete u kojima vatrogasci rade, te nerijetko imaju neutemeljena i nerealna očekivanja od pomoći vatrogasaca, što predstavlja dodatni izvor psihičkog stresa.

Od djelovanja psihičkog stresa nije nitko pošteđen, pa tako niti vatrogasci. Ukoliko vatrogasac osjeti da se vlastitim snagama i resursima ne može samostalno uspješno nositi s visoko stresnim i potencijalno traumatskim situacijama, trebao bi potražiti stručnu psihološku potporu. Traženje psihološke potpore nije znak slabosti već odgovoran odnos prema svom psihičkom zdravlju. Ako kao vatrogasac tijekom ili nakon rada na potresom pogođenom području procijenite da Vam je potrebna  psihološka potpora, obratite se sami ili putem vatrogasnih zapovjednika u ured Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogastvo@hvz.hr.
Unatoč brojnim naporima s kojima se vatrogasci nose, kod vatrogasaca je prisutna izuzetno visoka motivacija za obavljanjem vatrogasnog posla i pružanjem pomoći zajednici. 

Pisane vijesti