VOS 5. / 6. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 05./06. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, vatrogasne snage su tijekom dana 05.01. nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, uklanjanju cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Kao i proteklih dana vršile su se smjene ljudstva sa dopunom snaga i također otpuštanjem na odmor dijela snaga. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području Gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice.
Tijekom 05. siječnja, bilo je angažirano ukupno 613 vatrogasaca sa 141 vatrogasnim vozilom iz Sisačko-moslavačke županije, drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP-ova Zadar, Split i Šibenik.
Do sada bilježimo 6 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, Kupinečki Kraljevec i Gračani).
Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage nastavljaju do daljnjeg.
 
Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio Hrvatske sa epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku te nastajanje novih oštećenja na drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom navedenog promatranog razdoblja imali 88 tehničku intervenciju uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) je sudjelovalo 470 vatrogasaca sa 172 vatrogasna vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom navedenog promatranog razdoblja vatrogasci iz JVP-i DVD-a sa područja zagrebačke županije bili su angažirani na novih 45 tehničkih intervencija  uklanjanja crijepova, sanacije dimnjaka, krovišta i fasada (podaci iz aplikacije UVI) te izvida.
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) je sudjelovao 147 vatrogasac sa 57 vatrogasnim vozilom.

Karlovačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Karlovačkoj županiji. Tijekom navedenog promatranog razdoblja vatrogasci iz JVP-a Karlovac i DVD-a imali su ukupno 11 tehničkih intervencija koje se odnose na oštećenja krovišta i dimnjaka. Na navedenim tehničkim intervencijama angažirano je 29 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 05. siječnja u 17:18 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru stana na adresi Molizanskih Hrvata broj 60. Požarom su bile zahvaćene deke i kuhinjske krpe. U stanu je bila osoba koja je evakuirana istodobno s akcijom gašenja požara. Osoba koja je zatečena u objektu lakše je ozlijeđena (udisanje dima), te je zbrinuta od strane HMP. U gašenju požara sudjelovala su 4 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Makarska.
Požar je ugašen u 17:25 sati.
 

VOS | VOS