VOS 4. / 5. kolovoza

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 04. / 05. kolovoza 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 04. kolovoz 2021. godine angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga (DVD Glina).
Na području VOZ Sisak - angažirane su domicilne snage (JVP Sisak).
Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 04. kolovoz 2021. godine angažirano je 11 vatrogasaca sa 5 vatrogasna vozila. Evidentirano je 5 vatrogasnih intervencija.
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Provedeno je 5 vatrogasnih intervencija, 3 prijevoza vode, 1 sanacija krovišta napodručju Grada Petrinje te 1 uklanjanje dimnjaka na području Grada Gline.
 

 Splitsko-dalmatinska županija
Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Seget Gornji, Tomaši za koji je dana 2. kolovoza u 10:15 sati zaprimljena dojava aktivno se gasio i sanirao i tijekom  dana 04. kolovoza. Za razliku od prijašnjih dana, tijekom 04. kolovoza nije došlo do daljnjeg širenja te je za sada procijenjena površina ostala na oko 1600 ha većinom trave, niskog raslinja, makije i borove šume te nešto maslina.
Tijekom 04. kolovoza na požarištu je ukupno, što domicilnih vatrogasnih snaga Splitsko-dalmatinske županije, a što snaga koje su došle iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko kninske županije te iz 3 Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a (Split, Dubrovnik i Zadar) bilo stalno oko 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Za gašenje i saniranje požara iz zraka su tijekom dana bila angažirana i 3 protupožarna zrakoplova Air-tractor Fire Boss te 2 Canadaira CL-415. Zračne snage su korištene na način da u zraku gotovo u svakom trenutku bude neki protupožarni zrakoplov, a zbog mogućeg bržeg djelovanja jedan Canadair CL-415 s posadom bio je tijekom cijelog dana stacioniran u zračnu luku Split.
S obzirom na dobro stanje na požarištu, od 20:00 sati, a sukladno zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika, 55 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz drugih županija i IVP-a Zadar i Dubrovnik otpuštene su sa požarišta te se vraćaju u svoje matične postrojbe.
Saniranje i čuvanje požarišta je u tijeku.
 
Dana 04. kolovoza u 12:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Krušvar kod Trilja. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha niskog raslinja i hrastove i borove šume. Zbog blizine naselja zatraženo je angažiranje jednog Canadaira CL- 415 te jednog Air-Tractora Fire Boss (preusmjeren sa požarišta kod Segeta). Od zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD-a Sinj te DVD-a Trilj i Dicmo.
Požar je ugašen u 18:30 sati.
 
Dana 05. kolovoza u 01:24 sata ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja na području između Mitla i Rastovca, općina Marina u blizini granice sa Šibensko-kninskom županijom. Angažirane su sve raspoložive snage iz operativne zone Trogir; JVP i DVD Trogir, DVD-i Seget-Vranjica, Okruk i Slatine te od drugih postrojbi iz županije JVP Split i DVD-i Gata, Kučiće, Split, Žrnovnica i Podstrana. Zbog blizine sa Šibensko-kninskom županijom na požarište su upućeni i vatrogasci iz  Primoštena i Rogoznica. Tijekom noći na požarištu je bilo 57 vatrogasaca sa 16 vozila.
Požar je lokaliziran u 07:00 sati, a opožarena površina iznosi oko 5 ha većinom trave i niskog raslinja te nešto borove šume. Osiguranje i sanacija požarišta je u tijeku.
 
Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 04. kolovoza u 11:00 sati JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo je dojavu o požaru na području Trnovice u blizini granice sa BiH. Požar se nošen vjetrom proširio na veće područje zahvativši većinom travu, nisko raslinje i makiju ali bez ugrožavanja naselja. U gašenju požara sudjeluje 27 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Dubrovačko Primorje  te DVD-a Slano, Ston i Ponikve.
 Gašenje je u tijeku.
 
Šibensko-kninska županija
Požar na otvorenom prostoru na području Mirlović Zagore-Unešić koji je dojavljen 03. kolovoza u 18:13 sati u ŽVOC Šibenik i koji je zahvatio oko 9 ha niskog raslinja, smrike i graba  te lokaliziran istog dana u 21:46 sati, proglašen je ugašenim 04.08.2021. u 10: sati.

VOS