Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

  • Slika /slike/dan_domovinske_zahvalnosti.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Povodom obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja“ prisjećamo se uloge vatrogasaca u ratnim zbivanjima te čestitamo svim građankama i građanima Republike Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

 

Prije 26 godina u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" oslobođen je Knin. Pobjedom u ovoj operaciji, Hrvatska vojska je stvorila preduvjete za završetak rata i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Na današnji dan iskazujemo zahvalnost svim sudionicima Domovinskog rata, a s posebnim ponosom se prisjećamo uloge vatrogasaca u ratnim zbivanjima.

Od 1991. do 1995. godine, uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima, vatrogasci su dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici. Ove zadatke su vatrogasci obavljali za vrijeme i nakon operacije „Oluja“. Vatrogasni domovi su, uz svoju osnovnu namjenu, postali logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a. Tijekom rata uništena su ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.
Predsjednik Franjo Tuđman je krajem 1991. godine za požrtvovan rad u ratnim uvjetima pohvalio Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Vukovar, PVJ Rafinerije INA Sisak, PVJ Karlovac, PVJ Dubrovnik, PVJ Općine Vinkovci, DVD Otočac, DVD Nova Gradiška, DVD Novska, Općinski centar za zaštitu od požara Sisak te Vatrogasni Centar Osijek. Požari Rafinerije u Sisku, te nastojanja vukovarskih vatrogasaca da prijevozom vode olakšaju život građanima, braniteljima i ranjenicima u bolnici, ostat će vječno zapisani u povijesti hrvatskog vatrogastva kao primjeri vatrogasne hrabrosti i humanosti.

Ne smijemo zaboraviti niti angažman vatrogasaca u drugim gradovima, kako kod ratnih požara, tako i na obavljanju redovnih dužnosti. Na temelju prijedloga Hrvatske vatrogasne zajednice, 1050 vatrogasaca dobilo je spomenicu Domovinskog rata.
 
 
Teška cijena humanosti
Najveća cijena za humanost i požrtvovnost, koje krase sve vatrogasce, plaćena je ljudskim životima. U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. Velik broj vatrogasaca je ranjen. Njihova žrtva se ne smije zaboraviti. Stoga je Hrvatska vatrogasna zajednica, uz suradnju županijskih vatrogasnih zajednica i veliku stručnu pomoć Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, pripremila popis naše vatrogasne braće stradale u Domovinskom ratu, a koji je objavljen na mrežnoj stranici Hrvatske vatrogasne zajednice i bit će postavljen u Muzeju hrvatskog vatrogastva.
Popis stradalih vatrogasaca

Rad vatrogasaca u Domovinskom ratu, i žrtva naše pale vatrogasne braće, neka budu na ponos svim hrvatskim građanima.
Braća vatrogasci, hvala vam za sve.
 
Hrvatska vatrogasna zajednica, kao i ja osobno, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik

Pisane vijesti