VOS 30. / 31. siječanj 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 30. / 31. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, osim domicilnih vatrogasnih snaga županije, angažirane su i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.

Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik te domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su snage Javne vatrogasne postrojbe Sisak te DVD-a s područja Grada Siska i DVD Desno Trebarjevo.
             
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja tri županije RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Zagrebačke, te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Petrinja.
U općini Majur angažirane su snage s područja Međimurske županije.
 
Ukupno su na dan 30. siječnja 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz pet vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima 30. siječnja 2021. godine, ukupno je angažirano  126 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila. Ukupno je trenutno evidentirano 85 vatrogasnih intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
VOZ Petrinja: 61 vatrogasac sa 13 vatrogasnih vozila; evidentirano 46 intervencija
VOZ Sisak: 41 vatrogasac sa 14 vatrogasnih vozila; evidentirano 29 intervencija
VOZ Glina: 24 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila; evidentirano 10 intervencija 

Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Vatrogasci rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, crjepova, oštećenih zidova, sanaciji krovišta, obilježavanja opasnih područja te izvida po dojavama i drugim zadaćama u svrhu zaštite ljudskih života i imovine.
Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 30.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 10615 vatrogasaca sa 2818 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11875 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Do pisanja ovog izvješća bilježimo 8 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Petrinja, JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).
 
Izvješće sastavljeno u 07:30 sati.

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 30. siječnja odradili 15 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca.
Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) sudjelovala su 76 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila.

Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom dana 30. siječnja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 10 tehničkih intervencija uklanjanja i sanacije dimnjaka i/ili krovišta (podaci iz aplikacije UVI).
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovalo 48 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila.
 
Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 30. siječnja JVP Metković zaprimila je u 18:25 sati dojavu o požaru kuće u naselju Krvavac, na adresi Bana Josipa Jelačića 19/1. Požarom je bila zahvaćena kuhinja, kupaona i dnevni boravak, prilikom čega je smrtno stradala jedna ženska osoba (rođena 1960 godine). U gašenju požara sudjelovala je JVP Metković i DVD Kula Norinska sa ukupno sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. Požar je lokaliziran u 19:07 sati, a ugašen u 19:20 sati.
 

VOS | VOS