VOS 29. / 30. prosinca 2020.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 29. / 30. prosinca 2020. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Dana 29. prosinca 2020. u 12:19 sati u blizini Petrinje seizmografi Seizmološke službe zabilježili su razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 10 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX° EMS ljestvice. Potres se osjetio na području cijele Hrvatske, ali najviše na području gradova Petrinja i Siska gdje je i prouzročio najveće štete. Isto tako potres se osjetio  i u susjednim zemljama. Nakon ovog najjačeg podrhtavanja, slijedio je niz potresa te ponovno jakosti magnitude 4,55°. Odmah nakon prvog potresa pa sve do večernjih sati Vatrogasna postrojba Grada Petrinje i Siska dobile su  više stotina dojava vezanih za potrese. Od posljedica potresa ima više smrtno stradalih osoba kao i lakše i teže ozlijeđenih građana. Na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage iz Javnih vatrogasnih postrojbi i DVD-a iz Sisačko-moslavačke županije, Hrvatske vojske, HGSS i pripadnika Civilne zaštite. Isto tako tijekom popodnevnih sati u županiju su pristizale vatrogasne snage iz ostalih županija sa 430 vatrogasaca, 89 vatrogasnih vozila i 11 potražnih pasa. Ukupno je bilo angažirano oko 700 vatrogasaca. Nekoliko desetaka izlazaka se odnosilo na hitne intervencije, ostale su vezane za saniranje i uklanjanje opasnih dimnjaka i građevinskih elemenata koji su prijetili od pada. Tijekom cijelog dana i noći vatrogasci su bili na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo će se raditi i slijedećih dana.
 
Grad Zagreb
Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko moslavačke županije snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nekoliko oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta) koji su stradali u mjesecu ožujku. Vatrogasci JVP Zagreb i DVD-a Grada Zagreba su imali oko 130 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno ukupno 300 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila.
 
Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji tako da je potaknuo više oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta) koji su stradali u mjesecu ožujku. Vatrogasci JVP i DVD-a su imali oko 200 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, krovova, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno ukupno 400 vatrogasaca sa 200 vatrogasnih vozila.
 
Krapinsko zagorska županija
Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije snažno se osjetio i na području Krapinsko-zagorske županije tako da je potaknuo više oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta). Zbog posljedica potresa izvršena je evakuacija štićenika doma za starije i nemoćne iz Lobor-grada na adresi Markušbrijeg 131, Lobor. Vatrogasci JVP i DVD-a su imali oko 50 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, krovova, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno ukupno 330 vatrogasaca sa 79 vatrogasnih vozila.
 
Varaždinska županija
Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije snažno se osjetio i na području Varaždinske županije tako da je potaknuo više oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta). Vatrogasci JVP i DVD-a su imali oko 30 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, krovova, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno ukupno 120 vatrogasaca sa 35 vatrogasnih vozila.
 
Bjelovarsko-bilogorska županija
Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko moslavačke županije snažno se osjetio i na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako da je potaknuo više oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta). Vatrogasci JVP i DVD-a su imali oko 30 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, krovova, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno ukupno 60 vatrogasaca sa 35 vatrogasnih vozila.
 
Brodsko-posavska županija

Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko moslavačke županije snažno se osjetio i na području Brodsko-posavske županije tako da je potaknuo više oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta). Vatrogasci JVP i DVD-a su imali oko 20 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, krovova, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno  40 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila.
 
Karlovačka županija
Dana 29. prosinca potres koji se dogodio na području Sisačko moslavačke županije snažno se osjetio i na području Karlovačke županije tako da je potaknuo više oštećenja na objektima (dimnjaci, fasade i krovišta). Vatrogasci JVP i DVD-a su imali oko 50 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, krovova, skidanje crijepova i fasada, sudjelovalo je kumulativno oko 170 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila.
 

VOS | VOS