VOS 27. / 28. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 27. siječnja 2021. godine.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke, te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik, te domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su snage JVP Sisak, te DVD-a s područja Grada Siska i  VZ Grada Popovače.
            
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Zagrebačke, Požeško-slavonske, te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su na dan 27. siječnja 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz šest vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima 27. siječnja 2021. godine, ukupno su angažirana 103 vatrogasaca sa 33 vatrogasnih vozila. Ukupno je trenutno evidentirano 70 vatrogasne intervencije. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
  • VOZ Petrinja: 35 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila; evidentirano 31 intervencija
  • VOZ Sisak: 44 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila; evidentirane 32 intervencije
  • VOZ Glina: 24 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila; evidentirano 7 intervencija 
           
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Vatrogasci rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova i oštećenih zidova, osiguravanju ruševnih mjesta, te drugim zadaćama u svrhu zaštite ljudskih života i imovine te su vatrogasci iz Popovače selili bolničke krevete u Općoj bolnici u Sisku.

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 27.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 10281 vatrogasac sa 2717 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11629 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Do pisanja ovog izvješća bilježimo 8 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Petrinja, JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).
 
Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 27. siječnja odradili 23 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca.
Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) je sudjelovalo 85 vatrogasaca sa 29 vatrogasnih vozila.

VOS | VOS