VOS 26. / 27. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 26./27. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sat

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke, te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik, te domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su snage Javne vatrogasne postrojbe Sisak, te domicilne snage DVD-a.
             
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Zagrebačke, Požeško-slavonske, te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su na dan 26. siječnja 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz šest vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima 26. siječnja 2021. godine, ukupno su angažirana 105 vatrogasaca sa 38 vatrogasnih vozila. Ukupno je trenutno evidentirano 82 vatrogasne intervencije. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
  • VOZ Petrinja: 29 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirano 32 intervencija
  • VOZ Sisak: 52 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila; evidentirane 36 intervencije
  • VOZ Glina: 24 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila; evidentirano 14 intervencija 

Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
Vatrogasci i dalje rade na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova i oštećenih zidova, osiguravanju ruševnih mjesta, te drugim zadaćama u svrhu zaštite ljudskih života i imovine.

Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 26.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 10178 vatrogasaca sa 2684 vatrogasna vozila, a odrađeno je 11559 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
 Do pisanja ovog izvješća bilježimo 8 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Petrinja, JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 26. siječnja imali 22 tehničke intervencije uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca.
Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 48 vatrogasca sa 24 vatrogasna vozila.
 
 Splitsko-dalmatinska županija
Dana 26. siječnja u 15:49 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru stana na adresi Split, Zvonimirova br. 31. Radilo se o požaru radnog  stola i ormarića unutar stana u kojem su prilikom gašenja požara vatrogasci pronašli jednu osobu koja se nagutala dima i ležala u nesvjesnom stanju. Nakon pružene prve pomoći osoba je zbrinuta od strane HMP-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP Split.
Intervencija vatrogasaca završila je u 17:30 sati.


 

VOS | VOS