VOS 26. / 27. kolovoza 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 26. / 27. kolovoza 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 26. kolovoza 2021. Angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – angažirane domicilne snage (DVD Glina)..
  • Na području VOZ Sisak – angažirane domicilne snage (JVP Sisak).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 26. kolovoza 2021. godine obavljeno je 10 vatrogasnih intervencija na kojima je angažirano 12 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila.
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Na području Grada Siska 1 izvid i 1 skidanje dimnjaka, na području Grada Petrinje 1 prijevoz vode te na području Grada Gline 7 prijevoza vode.

Šibensko – kninska županija
Dana 26. kolovoza u 00:28 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Jadrtovac (Šibenik). Zaprimljeno je još nekoliko dojava o požarima koji su se nalazili u blizini navedene lokacije. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 42 ha.  U gašenju požara sudjelovala su ukupno 63 vatrogasaca sa 23 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Šibenik i Vodice, DVIP-a Šibenik, DVD-ova Vodice, Rogoznica, Skradin, Pirovac, Grebaštica, Perković, Bilice, Primošten, Zaton, Šibenik, Zablaće i Brodarica-Krapanj te ŽVZ Šibensko – kninske županije. Pored zemaljskih snaga, tijekom jutra u gašenje su bila uključena i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Zbog požara isključen je 30 kV dalekovod te su zbog gašenja požara povremeno bile zatvorene lokalna cesta Žaborić – Jadrtovac i DC8 u mjestu Žaborić (Jadranska magistrala).
Požar je lokaliziran u 19:09 sati, a tijekom noći u saniranju i osiguranju požarišta bilo je angažirano 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, DVIP-a Šibenik te DVD-ova Grebaštica, Brodarica-Krapanj te Brodarica. 

Istarska Županija
Dana 26. kolovoza u 14:17 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru plovila u Medulinu u Medulinskoj Luci. Požar je zahvatio gliser koji je bio u plovidbi u Medulinskoj luci a iz kojeg su iskočile u more 3 osobe kako bi se spasile. Gliser je nekontrolirano plovio te je nošen strujom došao do drugih plovila u luci pa se tako požar sa glisera proširio na još 5 plovila, a nagorio je i dio drvenog mola. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba.
U gašenju požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP-a Pula te DVD-a Medulin.
Požar je lokaliziran u 14:55, a ugašen u 15:50 sati.
Nakon lokalizacije i dogašivanja, lučka uprava je odvukla 2 plovila do dijela gdje se nalazi rampa za izvlačenje plovila, jer su navedena plovila imala rupu na trupu, pa je time spriječeno njihovo eventualno potonuće. DVD Medulin je osiguravao navedena plovila.    

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS