VOS 25. / 26. srpnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 25. / 26. srpnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 25. srpnja 2021. godine angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga snaga (DVD Glina).
  • Na području VOZ Sisak - bez angažiranja domicilnih snaga snaga (JVP Sisak).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 25. srpnja 2021. godine angažirana su 4 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila. Evidentirane su 2 vatrogasne intervencije (2 prijevoza vode na području Grada Petrinje).

Šibensko-kninska županija
Dana 24. srpnja u 12:21 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Crvena zemlja-Vršina. U gašenju požara, pored zemaljskih snaga, sudjelovala su 2 Canadair-a i 2 Air Tractor-a. 
Tijekom dana 25. srpnja na dežurstvu je angažirano 9 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD Knin.
Požar je proglašen ugašenim u 19:42 sati.

Dana 25. srpnja u 10:43 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Sapina Doca. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 3 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, DVD Grebaštica, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Marina, DVD Rogoznica, i DVD Primošten te tri protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je lokaliziran u 14:00 sati, a ugašen u 20:45 sati.

Dana 25. srpnja u 23:02 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Danilo Biranj, Braice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje, a požar se uslijed vjetra ubrzano širi. 
Na intervenciji gašenja požara sudjeluju 72 vatrogasca sa 26 vatrogasnih vozila iz DVIP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Drniš, JVP Vodice,  VZ Šibensko-kninske županije, DVD-a: Drniš, Perković, Rogoznica, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Brodarica-Krapanj, Zaton,  Pirovac, Bilice, Unešić i Tisno. Nakon svitanja upućena su i tri protupožarna zrakoplova Canadair koji od 06:09 sati djeluju na požarištu.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 25. srpnja u 07:35 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Primorski Dolac. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Kaštel Gomilica, Mladost, "ZAGORA" Vučevica, Marina, Seget Vranjica, Kaštela i Trogir. Pored zemaljskih snaga sudjelovala su i tri protupožarna zrakoplova (dva Air Tractor-a i jedan Canadair-a). 
Požar je lokaliziran u 12:45 sati, a proglašen ugašenim u 14:30 sati.

Dana 25. srpnja u 12:53 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru stambenog objekta na adresi Otok, Priblaće br. 3. Radilo se o požaru stana i eksploziji plina prilikom čega je jedna osoba zadobila opekline te je zbrinuta od strane HMP. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Sinj.
Intervencija vatrogasaca završila je u 13:45 sati.

Zadarska županija
Požar otvorenog prostora na području Zatona za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 24. srpnja, a kojim je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i hrastova šuma na površini od 60 ha i koji su gasila dva Canadair-a, proglašen je ugašenim 25. srpnja u 11:59 sati. 

Dana 25. srpnja u 11:42 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o dva požara koji se nalaze u blizini kuća na lokaciji Smoković (Zemunik Donji). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na ukupnoj površini od 34,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 24 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz DVIP Zadar, JVP Zadar i DVD Zadar te pet protupožarnih zrakoplova (tri Canadair-a i dva Air Tractora). Na osiguranju požarišta preko noći angažirano je 6 vatrogasaca iz JVP Zadar.
Požar je proglašen ugašenim u 22:54 sati.

Brodsko – posavska županija
Dana 25. srpnja u 06:27 sati JVP Slavonski Brod zaprimio je dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A3 na 211. km u smjeru Lipovca. Došlo je do slijetanja autobusa sa južnog kolničkog traka na zelenu površinu prilikom čega je došlo do prevrtanja. Autobus je kosovskih registracijskih oznaka prijevozničke tvrtke „Deva Tours“. Prema podacima koji su VOS-u dostupni putem aplikacije UVI, uslijed nesreće 10 osoba je smrtno stradalo, a 52 osobe su ozlijeđene te zbrinute u O.B. Slavonski Brod.
Intervencija vatrogasaca završila je u 11:26 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS