VOS 25. / 26. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 25./26. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.
 
Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke, te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik, te domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su snage Javne vatrogasne postrojbe Sisak.
             
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja četiri županije RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su na dan 25. siječnja 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz pet vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i Šibenik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima 25. siječnja 2021. godine, ukupno su angažirana 89 vatrogasaca sa 32 vatrogasna vozila. Ukupno je trenutno evidentirano 77 vatrogasnih intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
 
  • VOZ Petrinja: 28 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila; evidentirano 25 intervencija
  • VOZ Sisak: 37 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirane 40 intervencije
  • VOZ Glina: 24 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila; evidentirano 12 intervencija 
 
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti:
 
Dana 25. siječnja obavljena je zamjena Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi Split i Šibenik, te VZŽ Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke na području VOZ Glina, a na području VOZ Petrinja smanjen dio vatrogasnih snaga  iz Krapinsko-zagorske županije.
Zaprimljena je obavijest HZJZ-a o cijepljenju drugom dozom pripadnika žurnih službi koji su se prvom dozom cijepili 6.1. u Petrinji, zbog kašnjenja u isporuci cjepiva, umjesto 27.1. kako je planirano, cijepit će se drugom dozom 9.2.2021. u Strukovnoj školi Sisak od 8-12 sati.Svi oni koji nisu iz Sisačko-moslavačke županije, a cijepili su se 1. dozom u Petrinji nakon 2.1., dobit će drugu dozu u zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba ili županije iz koje jesu. Cijepljenje treba biti najavljeno službenim putem odnosno na način da se županijskim zavodima za javno zdravstvo odnosno zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba obrati nadležna služba/institucija u pisanom obliku s popisom pripadnika iz njihove županije odnosno Grada Zagreba koji su cijepljeni u SMŽ te s navođenjem datuma prve doze (ne da se svaki pripadnik pojedine službe samostalno obraća županijskim zavodima).  Svaki takav zahtjev za cijepljenje drugom dozom koji se dostavi županijskim zavodima treba dostaviti na znanje i HZJZu.
 
Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 25.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 10073 vatrogasaca sa 2646 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11477 intervencija. Ovo su trenutno obrađeni podaci koji su podložni promjenama.
 
Do pisanja ovog izvješća bilježimo 8 ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Petrinja, JVP Split, JVP Petrinja, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).
 
Grad Zagreb

Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 25. siječnja imali 12 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca.
Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 33 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila.

Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom dana 25. siječnja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 6 tehničkih intervencija uklanjanja crijepova, nestabilnih zidova, sanacije dimnjaka i/ili krovišta te izvida (podaci iz aplikacije UVI).
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovalo 12 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila.
 
Karlovačka županija
Tijekom dana 25. siječnja, a zbog razornog potresa čiji je epicentar bio na području Sisačko-moslavačke županije vatrogasci iz JVP-a Karlovac i DVD-a imali su ukupno 6 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida.
 Na navedenim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 22 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila.
 
Osječko-baranjska županija
Dana 25. siječnja u 22:15 sati ŽC 112 Osijek zaprimio je dojavu o požaru štale na  adresi Strizivojna, Braće Radića br. 357. Radilo se o požaru štale površine 40 m2, te je u istoj izgorio traktor. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 19 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-a Đakovo i Strizivojna.
Intervencija vatrogasaca završila je u 23:08 sati.

 

VOS | VOS