VOS 22. / 23. kolovoza 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 22. / 23. kolovoza 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 22. kolovoza 2021. Angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga.
  • Na području VOZ Sisak – bez angažiranja domicilnih snaga.
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 22. kolovoza 2021. godine obavljene su 3 vatrogasne intervencije na kojima su angažirana 3 vatrogasca s 3 vatrogasna vozila.
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Na području Grada Petrinje 3 prijevoza vode.

Splitsko – dalmatinska županija
Dana 22. kolovoza u 09:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Biokova, zaseok Šošići. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i smrika na trenutno procijenjenoj površini od 35 ha. 
Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 92 vatrogasca sa 22 vatrogasna vozila iz JVP Makarska, DVD-a: Zadvarje, Kučiće, Gata, Općine Brela, Drvenik, Tučepi, Omiš, Gradac, Dalmacija - Dugi Rat, Makarska, Baška Voda i Podgora. Pored zemaljskih snaga u gašenju je sudjelovalo 6 protupožarnih zrakoplova (četiri Canadair-a i dva Air Tractor-a). Tijekom noći na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD-a Podgora. Požar je pod nadzorom gasitelja.

Dana 22. kolovoza u 17:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Stilja (Vrgorac). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Vrgorac te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Požar je lokaliziran u 21:30 sati.

Dana 22. kolovoza u 18:05 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Kostanje. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, hrastova i grabova šuma te maslinici na trenutno procijenjenoj površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 64 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila sa područja Omiša te četiri protupožarna zrakoplova Canadair. Uslijed gašenja požara jedan vatrogasac je ozlijeđen (trovanje dimom) te je zbrinut od strane HMP.
Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a ugašen u 23:00 sati.

Dana 21. kolovoza u 14:33 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Novo Selo (Brač). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 42 vatrogasca te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.
Požar je ugašen 22. kolovoza u 10:23 sati.
Požar otvorenoga prostora na otoku Hvaru na lokaciji Stari Grad (Rudina) za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 18. kolovoza u 23:13 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 22:00 sati. Tijekom dana i noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta gdje je angažirano 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Stari Grad.

Šibensko – kninska županija
Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Suknovca kod Oklaja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 19. kolovoza, proglašen je ugašenim 22. kolovoza u 20:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, hrastova i borova šuma na površini od 370 ha. Tijekom dana na daljnjoj sanaciji požarišta angažirani su bili vatrogasci iz DVIP-a Šibenik i DVD-a Biskupija. 

Zadarska županija
Dana 21. kolovoza u 14:42 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Gornje Raštane. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i smrika na površini od 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 36 vatrogasaca te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je proglašen ugašenim 22. kolovoza u 08:30 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS