Požar na Biokovu pod nadzorom vatrogasaca

Slika /slike/Požar Biokovo 3.png

Jučer je izbilo nekoliko požara na prostoru Splitsko-dalmatinske županije. Požar kod Oklaja u Šibensko-kninskoj županiji je ugašen

Dana 22. kolovoza u 09:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na teško pristupačnom terenu na području Biokova, zaseok Šošići. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i smrika na trenutno procijenjenoj površini od 35 ha. 
Na gašenju požara sudjelovala su ukupno 92 vatrogasca sa 22 vatrogasna vozila iz JVP Makarska, DVD-a Općine Brela, Zadvarje, Kučiće, Gata, Drvenik, Tučepi, Omiš, Gradac, Dalmacija - Dugi Rat, Makarska, Baška Voda i Podgora. U gašenju je sudjelovalo i 6 protupožarnih zrakoplova (četiri Canadaira i dva Air Tractora). Tijekom noći na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD-a Podgora. Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

ŽVOC Split je u 17:25 sati zaprimio dojavu o požaru na lokaciji Stilja (Vrgorac). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 5 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 7 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Vrgorac te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 21:30 sati.

U 18:05 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na lokaciji Kostanje. Opožarena je trava, nisko raslinje, hrastova i grabova šuma te maslinici na trenutno procijenjenoj površini od 10 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 64 vatrogasaca sa 25 vatrogasnih vozila s područja Omiša te četiri protupožarna zrakoplova Canadair. Uslijed gašenja požara jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut od strane HMP. Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a ugašen u 23:00 sati.
 
Vatrogasci su i jučer aktivno sanirali požarište na otoku Hvaru na lokaciji Stari Grad (Rudina). Požar je izbio 18. kolovoza, a lokaliziran je 21. kolovoza u 22:00 sati. Na sanaciji požarišta je angažirano 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Stari Grad.

Ugašeni požari kod Oklaja, Gornjih Raštana i na Braču
Požar na otvorenom prostoru na području Suknovca kod Oklaja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 19. kolovoza, proglašen je ugašenim 22. kolovoza u 20:00 sati. Opožarena je trava, nisko raslinje, makija, hrastova i borova šuma na površini od 370 ha. Tijekom dana na sanaciji požarišta angažirani su bili vatrogasci iz DVIP-a Šibenik i DVD-a Biskupija. 

Požar koji je izbio 21. kolovoza na lokaciji Gornje Raštane u Zadarskoj županiji, proglašen je ugašenim 22. kolovoza u 08:30 sati. Požarom je zahvaćeno 40 ha trave, niskog raslinja i smrika na površini od 40 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 36 vatrogasaca te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
 
ŽVOC Split je dana 21. kolovoza u 14:33 sati zaprimio dojavu o požaru na lokaciji Novo Selo (Brač). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su ukupno 42 vatrogasca te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar je ugašen 22. kolovoza u 10:23 sati.
 
Zbog vremenskih uvjeta koji i dalje pogoduju izbijanju požara, pozivamo vas na oprez. Ukoliko vidite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112.

 

Pisane vijesti | Požari i intervencije