VOS 21. / 22. siječnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 21. / 22. siječnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, gdje su bile angažirane i domicilne snage vatrogasaca županije, angažirane su bile i snage iz drugih vatrogasnih zajednica županija.

Na području VOZ Glina angažirane su snage s područja dvije županije RH, i to VZŽ Krapinsko-zagorske i Karlovačke, Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik te domicilne snage DVD-a.
 
Na području VOZ Sisak angažirane su snage s područja jedne županije RH, i to VZŽ Zagrebačke te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
             
Na području VOZ Petrinja angažirane su snage s područja pet županija RH, i to VZŽ Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.
 
Ukupno su na dan 21. siječanj 2021. godine u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz 6 vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik.
 
Prema trenutno obrađenim podacima za 21. siječanj 2021. godine, ukupno je bilo angažirano 116 vatrogasaca sa 47 vatrogasnih vozila. Ukupno su evidentirane 182 vatrogasne intervencije.

Ukupan broj vatrogasaca, vatrogasnih vozila i ukupan broj odrađenih intervencija po pojedinim vatrogasnim operativnim zonama:
VOZ Petrinja: 36 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila; evidentirane 42 intervencije
VOZ Sisak: 55 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila; evidentirano 128 intervencija
VOZ Glina: 25 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila; evidentirano 12 intervencija 
Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28.12.2020. do dana 21.01.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 9670 vatrogasaca sa 2501 vatrogasnim vozilom, a odrađeno je 11084 intervencija.
 
Do sada bilježimo 7 lakše ozlijeđenih vatrogasaca (JVP Split, DVD-a Otočac, DVIP-a Dubrovnik, DVD-a Novalja, DVD-a Kupinečki Kraljevec, DVD Gračani i DVD Ivanec).

Grad Zagreb
Zbog razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio veći dio središnje Hrvatske sa epicentrom kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji snažno se osjetio i u Gradu Zagrebu tako da je potaknuo nova oštećenja na objektima koji su stradali u mjesecu ožujku, kao i nastajanje novih oštećenja na istim i drugim objektima koja se odnose prvenstveno na dimnjake, dijelove krovišta, zidova i fasada. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i lokalnih DVD-a sa područja Grada Zagreba su tijekom dana 21. siječnja imali 9 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crijepova, zidova i fasada i izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama sudjelovalo je ukupno (kumulativni zbroj) 26 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju do daljnjeg.
 
Zagrebačka županija
Dana 29. prosinca potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, snažno se osjetio i Zagrebačkoj županiji. Tijekom dana 21. siječnja vatrogasci iz JVP-a i DVD-a sa područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 9 tehničkih intervencija uklanjanja crijepova, nestabilnih zidova, sanacije dimnjaka i/ili krovišta te izvida (podaci iz aplikacije UVI).
Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno (kumulativni zbroj) su sudjelovala 25 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 20. siječnja u 14:15 sati DVD Podgora zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na predjelu – Supin kod Podgore na  području parka prirode Biokovo. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 80 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz svih vatrogasnih postrojbi sa područja Makarske rivijere odnosno iz DVD-a Podgora, Makarska, Tučepi, Drvenik, Brela, Baška Voda i Promajna te JVP Makarska.
Zatraženo je i angažiranje zračnih snaga, jednog Canadaira i jednog Air-tractora koji, iako su došli do požara, nisu mogli sudjelovati u gašenju zbog niske temperature nad požarištem (2°C) što predstavlja ograničenje kod uporabe zračnih snaga u gašenju te su se zrakoplovi vratili u bazu Zemunik.
Požar je ugašen 21. siječnja u 8:45, a opožarena površina iznosi 30 ha trave, niskog raslinja i makije.

VOS | VOS