VOS 19. / 20. kolovoza 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 19. / 20. kolovoza 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 19. kolovoza 2021. angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga.
  • Na području VOZ Sisak – angažirane domicilne snage (JVP Sisak, DVD Tišina Erdedska).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 19. kolovoza 2021. godine obavljeno je 5 vatrogasnih intervencija na kojima je angažirano 8 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila.

Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Na području Grada Siska 1 sanacija krovišta i 1 izvid te na području Grada Petrinje 3 prijevoza vode.

Šibensko-kninska županija
Dana 18. kolovoza u 11:56 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenoga prostora na području Promina-Bogatići, Popovići. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 30 ha. 
Požar je lokaliziran 19. kolovoza u 05:53 sati, a ugašen u 11:46 sati.

Dana 19. kolovoza 2021. u 17:21 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Suknovca kod Oklaja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, hrastova i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 370 ha. U gašenju požara tijekom dana sudjelovala su četiri zrakoplova Canadair i dva zrakoplova Air Tractor, te ukupno 77 vatrogasaca sa 27 vatrogasnih vozila iz JVP-e Knin i Drniš, VZŽ Šibensko-kninske županije, DVIP Šibenik te DVD-a Drniš, Biskupija, Ružić, Promina, Sveti Juraj Kistanje, Dubravice, Ervenik i Knin. 
Požar se aktivno gasio tijekom noći sa zemaljskim snagama, a na požarište dana 20. kolovoza oko 06:40 sati došla su u pomoć vatrogascima i dva zrakoplova Canadair. 

Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenoga prostora na otoku Hvaru na lokaciji Stari Grad (Rudina) koji je zaprimljen u ŽVOC Split dana 18. kolovoza u 23:13 sati, nastavio se gasiti i tijekom 19. kolovoza.. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 15 ha. Tijekom 19. kolovoza u gašenju požara sudjelovala su ukupno 72 vatrogasca s 18 vatrogasnih vozila iz JVP-a Split i Podstrana, sezonske IVP Jelsa i Sućuraj, te DVD-a Stari Grad, Hvar, Jelsa, Split, Žrnovnica, Omiš, i Dugi Rat te četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Tijekom noći i jutra obavljena je smjena vatrogasaca na požarištu.
Požar je pod kontrolom vatrogasaca te se saniraju rubni dijelovi požarišta.

Dana 19. kolovoza 2021. u 14:00 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i biljne naslage površine 600 m2 na teškom terenu (strme litice i gusta vegetacija). U gašenju požara sudjelovalo je Air Tractor koji je preusmjeren sa protupožarnog izviđanja te je sa nekoliko bacanja sanirao izdimljavanja na požarištu, a od zemaljskih snaga na sanaciji i dežurstvu sudjelovali su DVD Gata  i Kučiće sa ukupno 14 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. 
Požar je lokaliziran u 16:30 sati, a ugašen u 20:15 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS