VOS 18. / 19. srpnja 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 18. / 19. srpnja 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 18. srpnja 2021. godine angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga (DVD Glina).
  • Na području VOZ Sisak – bez angažiranja domicilnih snaga (JVP Sisak).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 18. srpnja 2021. godine angažirana su 4 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila. Evidentirane su 2 vatrogasne intervencije.
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Provedene su 2 vatrogasne intervencije, 2 prijevoza vode na području Grada Petrinje.



Osječko-baranjska županija
Poradi nevremena praćenoga obilnom kišom i vjetrom koji je dana 18. srpnja zahvatio područje županije zabilježeno je 28 tehničkih intervencija najčešće ispumpavanje vode, uklanjanju grana i stabala kao i saniranja krovišta. Na intervencijama su sudjelovala 104 vatrogasca s 31 vatrogasnim vozilom.

Zagrebačka županija
Poradi nevremena praćenoga obilnom kišom i vjetrom koji je dana 18. srpnja zahvatio područje županije zabilježeno je 15 tehničkih intervencija najčešće ispumpavanje vode, uklanjanju grana i stabala kao i saniranja krovišta. Na intervencijama je sudjelovalo 47 vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila.

Grad Zagreb
Poradi nevremena praćenoga obilnom kišom i vjetrom koji je dana 18. srpnja zahvatio područje županije zabilježeno je 12 tehničkih intervencija najčešće ispumpavanje vode, uklanjanju grana i stabala kao i saniranja krovišta. Na intervencijama su sudjelovala 62 vatrogasca s 17 vatrogasnih vozila.

Vukovarsko-srijemska županija
Poradi nevremena praćenoga obilnom kišom i vjetrom koji je dana 18. srpnja zahvatio područje županije zabilježeno je 7 tehničkih intervencija najčešće ispumpavanje vode, uklanjanju grana i stabala kao i saniranja krovišta. Na intervencijama je sudjelovalo 18 vatrogasaca s 7 vatrogasnih vozila.

Zadarska županija
Požar raslinja na otoku Lavdara koji se nalazi istočno od mjesta Sali na Dugom Otoku za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu dana 16. srpnja u 22:59 sati pod nadzorom je gasitelja. Opožareno je oko 90 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
U gašenju požara tijekom dama 17. srpnja sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, jedan Air Tractor kao i 37 vatrogasaca iz DVIP Zadar, JVP Zadar i DVD Sali koji su prevezeni brodom na otok.
Tijekom dana 18. srpnja na požarištu dolazi do aktivacije požarišta unutar izgorenoga područja, bez povećanja opožarene površine. 
Požar je ugašen u 21:57 sati, a DVD Sali ostaje dežurati na opožarenome području.

Splitsko – dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru između uvale Krušica i Blaca na južnoj strani otoka Brača za koji je ŽVOC Split zaprimio preko ŽC 112 Split dana 16. srpnja u 21:00 sati lokaliziran je 17. srpnja u 14:00  sati. Opožareno je oko 130 ha niskog raslinja i borove šume.
U gašenju požara sudjelovalo je 76 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz DVD-a Milna, Supetar, Bol, Pučišća, Selca, Omiš, Gata, Dugi Rat, Kučiće i Zadvarje kao i 4 Canadaira i jedan helikopter za prijevoz spremnika za vodu.
Tijekom dana 18. srpnja vrši se smjena vatrogasaca na terenu, a situacija je dobra, povremena izdimljavanja, te se radi na sanaciji rubnih dijelova požara. Na terenu 17 vatrogasnih vozila i 53 vatrogasca. Opožarena površina nepromijenjena i iznosi 130 hektara. 
U 12:00 sati požarište napuštaju DVD Omiš 4 vatrogasca, DVD Gata s 1 vozilom i 3 vatrogasca, DVD Dugi rat 4 vatrogasca, DVD Kučiće s 1 vozilom i 3 vatrogasca i DVD Zadvarje s 2 vatrogasca. Ukupno 2 vozila i 16 vatrogasaca.
U 17:50 sati DVD Supetar obavijestio je da požar obilazi i nadgleda DVD Milna. 

Dana 18. srpnja 2021. u 14:20 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru stana na adresi Split, Tomića stine br. 12. Radilo se o požaru stana na trećoj etaži trokatnice. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Split i DVD-a Split. Oštećene su sve tri etaže objekta. U požaru je jedna osoba (vlasnik stana) zatražila pomoć te je pregledana od strane HMP.
Požar je ugašen u 17:56 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS