VOS 13. / 14. kolovoza 2021.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim  vatrogasnim intervencijama za dan 13. / 14. kolovoza 2021. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 13. kolovoza 2021. angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije.
  • Na području VOZ Glina – bez angažiranja domicilnih snaga.
  • Na području VOZ Sisak – angažirane su domicilne snage (DVD „Sunja-Greda“).
  • Na području VOZ Petrinja – angažirane su domicilne snage (JVP Petrinja).
Prema trenutno obrađenim podacima za dan 13. kolovoza 2021. godine obavljeno je 5 vatrogasnih intervencija.
Realizirane aktivnosti tijekom dana/poteškoće/planirane aktivnosti: 
Angažirano je 5 vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila. Na području Grada Petrinje 4 prijevoza vode, na području Općine Sunja 1 sanacija krovišta.

Istarska županija
Požar raslinja koji je dojavljen dana 12. kolovoza 2021. u 15:10 sati u ŽVOC Pula na području naselja Jadreški-Šikići, koji je lokaliziran istog dana u 17:05 sati, proglašen je ugašenim 13.08.2021. u 16:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 20 ha (podaci UVI) te 20-tak bala sijena, a izgorio je i stari bager nepoznatog vlasnika.

Zadarska županija
Požar raslinja koji je dojavljen dana 11. kolovoza 2021. u 15:26 sati u ŽVOC Zadar na području Biograda na Moru, predio Crvena Luka i koji je zahvatio mladu borovu šumu na površini od oko 40 ha proglašen je ugašenim 13. kolovoza u 08:11 sati. 

Šibensko-kninska županija
Dana 12. kolovoza u 10:24 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavo o požaru na otvorenom prostoru na području Vrpolja. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na procijenjenoj površini od oko 100 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 55 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz JVP Šibenik, DIP-a Šibenik, DVD-ova Perković, Bilice, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Primošten i Brodarica-Krapanj, te tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora. U gašenju požara bilo je angažirano i pružno vozilo Robel. Prilikom gašenja požara ozlijeđen je jedan vatrogasac DVD-a Bilice koji je zbrinut od strane HMP-a.

Požar je bio pod nadzorom vatrogasaca ali se 13. kolovoza oko 13:00 sati jedan dio požarišta na teško pristupačnom dijelu aktivirao, te je zatraženo da se s nekoliko bacanja vode pri povratku zrakoplova sa drugog požara pomogne vatrogascima na terenu. S tim u svezi na požarište su od 13:51 do 14:23  djelovala 2 Canadaira, a jedan Air-tractor je tijekom izviđanja djelovao sa jednim bacanjem. Tijekom dana u gašenju i saniranju rubnih dijelova požarišta bilo je angažirano 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-a Šibenik, Perković, Zablaće, Bilice i DIP Šibenik. 

Požar je lokaliziran u 15:44 sati, a novo opožarena površina je oko 2 ha niskog raslinja i makije. Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 11 vatrogasaca sa 4 vozila iz JVP Šibenik, DIP Šibenik te DVD-ova Šibenik i Perković.

Dana 13. kolovoza u 14:20 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru kod mjesta Pađene na području  Donjih Samardžija. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha većinom trave i niskog raslinja bez značajnije štete. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-ova Knin i Ervenik.
Požar je ugašen u 18:56 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
Dana 10. kolovoza 2021. u 20:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 12 ha. U gašenju požara tijekom 11.kolovoza sudjelovalo je ukupno 47 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Zadvarje, Kučiće, Gata, Omiš, Dugi Rat i Trilj te dva zrakoplova Canadair, dva Air Tractora i helikopter sa uređajem za gašenje.

Dana 12. kolovoza u 07:30 dolazi do ponovne aktivacije rubnih dijelova požarišta te su na požarište upućeni DVD-i: Gata, Kučiće, Dugi Rat, Omiš i DIP Split s 37 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila, jedan protupožarni helikopter MI8MTV, te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
Vrše se smjene snaga na terenu, a ukupna opožarena površina iznosi oko 14 ha.
Zbog izrazio teškog terena, (kosina, strme litice, gusta vegetacija) nije moguće u potpunosti kontrolirati sve rubne dijelove požarišta te se požar ponovno aktivirao i 13. kolovoza oko 10:30 sati. Na terenu su tako tijekom dana bile snage iz DVD-ova Imotski, Lovreć, Omiš, Gata, Kučiće, Dugi Rat, Zadvarje te DIP-a Split sa ukupno 68 vatrogasaca i 20 vozila. Također su ponovno angažirane i zračne snage u vidu 2 Canadaira, jednog Air-tractora te jednog helikoptera sa uređajem za gašenje.
Ujutro će se ponovno vršiti zamjena snaga na požarištu i daljnja sanacija požarišta.

Dana 13. kolovoza u 10:55 sati od ŽVOC-a Šibenik dobivena je dojava o raslinja na području Crivac u blizini Ramljana. S obzirom da se radilo o požaru u blizini Šibensko-kninske županije u gašenju požara odmah se uključio DVD Ružić sa 4 vatrogasca i 2 vatrogasna vozila, a po dojavi iz Splitsko-dalmatinske županije DVD Muć sa 8 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila.
Požar je ugašen u 12:30 sati, a opožarena površina je oko 6 ha trave i niskog raslinja.

Dana 13. kolovoza u 16:22 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području između Sitno Donje i Sitno Gorje kod zaseoka Sirotkovići. S obzirom da se radilo o početnom požaru zatraženo je da se Helikopter Mi8 MTV sa uređajem za gašenje preusmjeri sa požara Srijane na ovaj požar kako bi se spriječilo širenje požara. Izvršena su 2 bacanja helikopterom nakon čega je helikopter vraćen na požar Srijane. Od zemaljskih snaga bilo je angažirano 16 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Splt, JVP Podstrana te DVD-a Žrnovnica. 
Požar je ugašen 13. kolovoza u 18:15 sati, a opožareno je 0,25 ha.

Dana 13. kolovoza u 18:13 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otoku Hvaru kod naselja Brusje. Zbog brzog širenja požara i skorog završetka vidljivog dijela dana odmah je zatraženo angažiranje zračnih snaga. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje, makiju i nešto borove šume na površini koja još nije procijenjena. 
U gašenju požara sudjelovalo je 71 vatrogasac sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Hvar, Stari Grad i Jelsa te SIVP Hvar (Jelsa) te 3 protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je lokaliziran u 22:00 sati, a tijekom noći u saniranju i osiguranju požarišta bilo je angažirano 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila.

Osječko-baranjska županija
Dana 13. kolovoza u 16:58 sati ŽVOC Osijek zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Zelčin (Valpovo). Radilo se o požaru strništa na poljoprivrednom zemljištu na površini od oko 25 ha.
U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-ova Zelčin i Harkanovci.
Požar je ugašen u 19:17 sati.

Vukovarsko-srijemska županija
Dana 13. kolovoza u 18:02 sati JVP Vukovar zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na lokaciji ulica Vijeća Europe kod ekonomije Dubrava u Vukovaru. Požarom je zahvaćeno oko 15 ha trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovalo su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Vukovar.
Požar je ugašen u 19:15 sati

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS