Požari u Dalmaciji i Slavoniji

Slika /slike/Požar Sitno DVD Žrnovnica.jpg

Stanje na požarištima kod Srijana, Vrpolja i na Hvaru je zadovoljavajuće. Zabilježeni su požari otvorenog prostora kod Osijeka i Vukovara.

Vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije su i jučer gasili požar na području Srijana kod Omiša, koji je izbio 10. kolovoza. Zbog izrazio teškog terena, (kosina, strme litice, gusta vegetacija) nije moguće u potpunosti kontrolirati sve rubne dijelove požarišta te se požar ponovno aktivirao 13. kolovoza oko 10:30 sati. Na terenu su tijekom dana bile snage iz DVD-ova Imotski, Lovreć, Omiš, Gata, Kučiće, Dugi Rat, Zadvarje te DIP-a Split sa ukupno 68 vatrogasaca i 20 vozila. Također su ponovno angažirane i zračne snage u vidu 2 Canadaira, jednog Air-tractora te jednog helikoptera sa uređajem za gašenje. Izvršena je  smjene snaga na terenu, a ukupna opožarena površina iznosi oko 14 ha. Nastavlja se daljnja sanacija požarišta.
 
ŽVOC Split je u 18:13 sati zaprimio dojavu o požaru na otoku Hvaru kod naselja Brusje. Zbog brzog širenja požara i dolaska noći odmah je zatraženo angažiranje zračnih snaga. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje, makiju i nešto borove šume na površini koja još nije procijenjena.  U gašenju požara sudjelovao je 71 vatrogasac sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Hvar, Stari Grad i Jelsa te SIVP Hvar (Jelsa) te 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je lokaliziran u 22:00 sati, a tijekom noći u saniranju i osiguranju požarišta bilo je angažirano 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila.

Lokaliziran požar kod Vrpolja
Požar na području Vrpolja, koji je izbio 12. kolovoza, i u kojem je izgorjelo oko 100 ha niskog raslinja i trave, ponovno se aktivirao na teško pristupačnom terenu 13. kolovoza oko 13:00 sati. Zatraženo je djelovanje zračnih snaga pri povratku s drugog požarišta.  Djelovala su 2 Canadaira, a jedan Air-tractor je tijekom izviđanja djelovao sa jednim bacanjem. U gašenju i saniranju požarišta bilo je angažirano 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-a Šibenik, Perković, Zablaće, Bilice i DIP Šibenik.
Požar je lokaliziran u 15:44 sati, a novo opožarena površina je oko 2 ha niskog raslinja i makije. Tijekom noći na požarištu je organizirano dežurstvo na požarištu.
 
- Stanje na sva 3 navedena požara je jutros zadovoljavajuće. Dežurstvo ostaje do daljnjega zbog teškog i nepristupačnog terena te pratimo razvoj situacije na požarištima. Međutim, moramo nastaviti s odgovornim ponašanjem. Sezona još nije gotova. Iako prema statistici imamo ove godine manji broj požara i opožareno površine u odnosu na prošlu, u samoj sezoni ti brojevi su porasli. U razdoblju od 21. lipnja do 12. kolovoza 2021. godine na području Hrvatske bilježimo 1175 požara otvorenog prostora dok je u istom razdoblju 2020. zabilježeno 806. Opožarena je i veća površina u navedenom razdoblju ove godine – 6540 ha, dok je prošle godine opožareno 1463 ha, – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
 
Ugašeni manji požari u Dalmaciji
Uz navedene intervencije, zabilježeno je još nekoliko manjih požara. U 14:20 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru kod mjesta Pađene na području  Donjih Samardžija. Opožareno je oko 5 ha većinom trave i niskog raslinja bez značajnije štete. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz DVD-ova Knin i Ervenik. Požar je ugašen u 18:56 sati.

Vatrogasci DVD-a Ružić i Muć intervenirali su na području mjesta Crivac u blizini Ramljana. Opožarena površina je oko 6 ha trave i niskog raslinja.
 
U 16:22 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području između Sitnog Donjeg i Sitnog Gornjeg kod zaseoka Sirotkovići. Zatraženo je da se helikopter Mi8 MTV1 sa uređajem za gašenje preusmjeri sa požara Srijane na ovaj požar. Od zemaljskih snaga bilo je angažirano 16 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Splt, JVP Podstrana te DVD-a Žrnovnica. Požar je ugašen u 18:15 sati, a opožareno je 0,25 ha.

Požari i u Slavoniji
Da opasnost od izbijanja požara postoji na području cijele RH, pokazali su i jučerašnji događaji u Slavoniji. Na požaru kod mjesta Zelčin (Valpovo) interveniralo je 13 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-ova Zelčin i Harkanovci. Radilo se o požaru strništa na oko 25 ha. Dojava je zaprimljena u 16:58, a požar je ugašen u 19:17 sati.

JVP Vukovar zaprimio je dojavu u 18:02 o požaru kod ekonomije Dubrava u Vukovaru. Opožareno je oko 15 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Vukovar. Požar je ugašen u 19:15 sati
 
Pošto nas još uvijek prati vrijeme koje pogoduje izbijanju požara, pozivamo građane na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

FOTO: FB DVD Žrnovnica
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije