Veliko humanitarno vatrogasno srce u akciji

Slika /slike/DVD Varaždin prikuplja pomoć za područja pogođena potresom.jpg

Uz operativne aktivnosti na područjima pogođenim potresom, vatrogasci iz cijele Hrvatske su se uključili u prikupljanje humanitarne pomoći za stradale građane.


Preko 700 vatrogasaca iz Sisačko-moslavačke županije zajedno s kolegama iz 17 vatrogasnih zajednica županija, uključeno je u saniranje posljedica katastrofalnih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak i Glinu. Ostale vatrogasne postrojbe su stavile ljudstvo i tehniku na raspolaganje kako bi sukladno zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića mogli otići na ispomoć u potresom pogođeno područje.
No, vatrogasci su uz operativne aktivnosti, pristupili prikupljanju hrane, higijenskih potrepština te drugih sredstava neophodnih za građane pogođene potresom. U velikom broju dobrovoljnih vatrogasnih društava, organizirano je prikupljanje pomoći, a prema uputama Hrvatskog crvenog križa, čiji su djelatnici sastavili popis najpotrebnijih namirnica.
Tako je Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu u suradnji s djelatnicima 5. osnovne škole Varaždin prikupio 30 grijalica te stotinjak deka i vreća za spavanje, koje će vatrogasci dopremiti u Petrinju. Ostalu prikupljenu pomoć vatrogasci će uputiti večeras kamionom.
Vatrogasci DVD-a Seget Vranjic su značajnu količinu prikupljenih potrepština dostavili u Crveni križ u Trogiru. Na svojoj FB stranici su najavili da će sa prikupljanjem nastaviti i narednih dana. Slične akcije su pokrenute u Trogiru, Solinu, Podgori, Vugrovcu, Velikoj, Retfali te nizu drugih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Vatrogasci Podstrane su donirali vatrogasnu opremu kolegama u Petrinji.
- Ponude za pomoć stižu sa svih strana. Vatrogasci iz cijele Hrvatske zovu kako bi dovezli prikupljene potrepštine. Trenutno imamo veliku količinu potrepština, te smo neke pošiljke morali i odbiti. Ali, sanacija područja će potrajati dugo i svaka pomoć će dobro doći. Kad ovaj prvi udar prođe, imat ćemo bolji uvid što će sve trebati vatrogascima za daljnji rad -  rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su pomoć ponudili vatrogasci Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske.

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica