Veliki problem su zapuštene poljoprivredne površine

Slika /slike/snimka.jpg

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostovao je 16. srpnja u emisiji RTL Danas na temu požara u Grebaštici i općenito stanja u vatrogastvu.

Kazao je kako je u nedjelju ujutro došlo do ponovne aktivacije požara kod Grebaštice uslijed vjetra, najvjerojatnije od podzemnog požara koji se proširio, ali je brzom reakcijom vatrogasaca i zračnih snaga stavljen pod kontrolu. Na pitanje o brojčanom stanju flote kazao je kako je ona u ovome trenutku dovoljna za RH, ali i kako će se u narednom razdoblju ići u njezino obnavljanje s obzirom na godinu izrade Canadaira i Air Tractora.

„Vatrogasci rade u teškim uvjetima, svjedočili smo sada i olujnom jugu i velikoj vatri na požaru u Grebaštici koje nam treba biti veliko upozorenje. Vatrogasci su opremljeni osobnom zaštitnom opremom koje imamo sve više, a u narednim danima ćemo podijeliti i dodatnu opremu u vrijednosti većoj od milijun eura. Ono na čemu se sada radi uređivanje je plaća profesionalnim vatrogascima, donesen je Pravilnik o koeficijentima i odrađuju se sastanci s nadležnim državnim institucijama kao što je Ministarstvo financija te se radi na uvođenju Vatrogasne mreže. Hvala Vladi RH na razumijevanju potreba vatrogasaca, a zagovara se da plaće vatrogasaca iznose minimum tisuću eura, a sve naravno sukladno fiskalnim odgovornostima jedinica lokalne samouprave“, kazao je zapovjednik Tucaković i naglasio kako je važno da se potpišu kolektivni ugovori na lokalnoj razini jer su osnivači javnih vatrogasnih postrojbi gradovi i općine.

Dodao je i kako su dobrovoljni vatrogasci brend RH, čemu smo svjedočili od poplava, potresa do požara i tu se vidi njihov značaj, a sinergijom dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi dobivamo jednu veliku snagu u koju se građani mogu pouzdati.

„Požarna sezona je počela kasnije, ali je počela žestoko. Veliki poroblem su zapuštene poljoprivredne površine. Započelo se s akcijskim planom, detektirana su 602 km gdje je potrebno napraviti protupožarne puteve te je u suradnji s ostalim subjektima, prvenstveno Hrvatskim šumama već napravljeno 100 kilometara puteva“, kazao je Tucaković.

Podsjetio je kako je važno da građani čiste svoje okućnice, a ako vide da požar dolazi, da poliju vodom okolno raslinje oko kuće i tako pomognu vatrogascima, a u konačnici i sebi kako bi zaštitili svoju imovinu. Podsjetio je i na važnost odgovornog ponašanja građana koji se trebaju maknuti iz područja gašenja kako gledanjem i fotografiranjem požara ne bi došlo do još veće nesreće te da tijekom gašenja požara nikako ne koriste dronove koji otežavaju rad protupožarnim zrakoplovima.

Poveznica na emisiju: https://shorturl.at/CKQ68

Pisane vijesti