Velik broj požara zbog spaljivanja biljnog otpada

Slika /slike/DVD Novi Marof.jpg

U jučerašnjim požarima na području RH je opožareno preko 1700 ha, od čega većina u kontinentalnim županijama. Vatrogasci pozivaju građane da se suzdrže od spaljivanja biljnog otpada.

Državno vatrogasno operativno središte je jučer dobilo informacije o požarima u 11 županija u kojima je opožareno preko 1700 hektara. Za gašenje ovih požara angažirane su značajne snage.
 
Tako su jučer vatrogasci JVP Petrinja (Sisačko-moslavačka županija) intervenirali na požaru na lokaciji Gornja Pastuša, gdje je opožareno 400 ha trave i niskog raslinja. Na području Plaškog (Karlovačka županija) je također opožareno 400, a intervenirali su vatrogasci DVD-a Plaški.

Najveća intervencija je zabilježena na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. U 14:28 sati ŽVOC Varaždin zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Novog Marofa u naselju Podrute, koji se jednim dijelom proširio u Krapinsko-zagorsku županiju na području Pece (Budinšćina). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, granje i lišće na ukupnoj površini od 600 ha. Na intervenciji je na području Varaždinske županije sudjelovalo 55 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Novi Marof, Remetinec i Strmec, a na strani Krapinsko-zagorske županije sudjelovalo je ukupno 28 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz Zagorske JVP te DVD-a Hrašćina-Trgovišće i Budinščina. Požar je ugašen u 18:21 sati.
 
U Zadarskoj županiji su izbili požari kod Kruševa i Zemunika Donjeg. Opožareno je 20 ha trave, makije i niskog raslinja. Bilo je angažirano ukupno 19 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila.
 
U Splitsko – dalmatinskoj županiji izbila su 2 požara kod Trilja. Požar u naselju Tijarica je zahvatio površinu od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni avion Canadair te DVD Trilj sa šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Za drugi požar, na predjelu Rože, ŽVOC Split je zaprimio dojavu u 14,09. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 15 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Sinj, DVD-a Sinj i Trilj sa ukupno 14 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila. Požar je i danas aktivan, od 09:30 sati zatraženo angažiranje jednog zrakoplova Canadaira.
 
Apeliramo na građane, da se za nadolazeći vikend suzdrže od spaljivanja biljnog otpada za vrijeme poljoprivrednih radova. Dugo sušno razdoblje pogoduje lakšem širenju požara, a zbog nepažnje nastaju nemjerljive štete za ekosustav.

Pozivamo sve građane na dodatan oprez, a ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Foto: DVD Novi Marof
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije