Vatrogasni stožer Hrvatske vatrogasne zajednice

  • Slika /slike/Vijesti/Vatrogasni stozer HVZ_16.2.2023._8782.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Danas je u prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu održana sjednica Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice kojoj su  prisustvovali županijski vatrogasni zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković upoznao je nazočne s predstojećim aktivnostima koje se provode u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Predstavio je usvojeni Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini koji je donijela Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici održanoj 8. veljače. Za provedbu aktivnosti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici osiguran je iznos od 5.282.500,00 EUR za 2023. godinu, a Ministarstvu obrane iznos od 16.669.746,00 EUR za 2023. godinu.
 
Na sjednici se raspravljalo o prijedlogu Pravilnika o jedinstvenom europskom broju za hitne slučajeve i drugim pozivnim brojevima hitnih službi kao i o prijedlogu dopune Strategije razvoja civilne zaštite Republike Hrvatske.
 
Zapovjednik Tucaković dao je informaciju i o Akcijskom planu upravljanja rizicima od katastrofa za razdoblje 2021. do 2024. godine, a koji je dio Strategije upravljanja rizicima od katastrofe do 2030. godine.
 
Raspravljalo se i o modelu ustrojavanja županijskih intervencijskih vatrogasnih modula za žurno djelovanje. Naime, cilj je formirati dodatno osposobljene i opremljene županijske intervencijske vatrogasne module kao dopunsku snagu Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a, ustrojene za brzo djelovanje na području Republike Hrvatske, a u slučaju potrebe i izvan granica RH (veliki požari na otvorenom prostoru, poplave i drugi zahtjevniji događaji i intervencije od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku).
 
Na kraju sjednice raspravljalo se o Vatrogasnoj mreži kojom će se određivati optimalni razmještaj, vrsta te ustrojstvo vatrogasnih postrojbi s područja RH potrebnih za obavljanje vatrogasne djelatnosti, uz društveno prihvatljivi trošak. Zapovjednik Tucaković pozvao je članove Stožera na suradnju kako bi se pripremio što kvalitetniji dokument te predložio Vladi RH na donošenje.
 
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica