Vatrogasci pomažu i lijepim riječima

  • Slika /slike/Saniranje zgrade u Glini DVIP Split.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Prilikom posjeta Glini, obišli smo vatrogasce angažirane na saniranju posljedica potresa i razgovarali s građanima koji su izgubili domove 29. prosinca.

U potrazi za pričom o vatrogascima na terenu odlazimo u Glinu. Zapovjednik DVIP-a Šibenik Goran Kević nas je uputio u Ulicu Stjepana i Antuna Radića.
- Skidamo zabatni zid od cigle na dva visoka objekta u ovoj ulici. Moramo ići polagano, ciglu po ciglu, jer su ispod nas drugi objekti i moramo pazit da ih ne oštetimo - kaže nam Kević.
Radi se o zgradama iz 19. stoljeća, koje imaju prizemlje, kat i veliki tavanski prostor. Na jednoj zgradi je ekipa iz DVIP-a Šibenik, a na drugoj iz DVIP-a Split. Za sanaciju koriste dvije građevinske platforme.
Ispred jedne od zgrada nas dočekuju vatrogasci Petar Kovačić te Tomislav Pavlinović, koji nosi potrebnu drvu građu kolegama. Pokazuje zid koji su poduprli daskama te nas vodi kroz kuću do tavana. A u samoj kući vrijeme je stalo 29. prosinca, o čemu svjedoči okićeno božićno drvce i drugi ukrasi.

Na tavanu nas čekaju vatrogasci iz Divulja. Rade brzo, precizno, međusobno se dogovaraju za svaki idući korak. Mlaznice i vatrogasne cijevi zamijenili su čavlima, motornim pilama i čekićima. Na toj strani zgrade zabatnog zida više nema. Gledamo srušenu Glinu i kolege vatrogasce na drugom objektu.
 
Samo jedna želja
Izašli smo iz zgrade, a ispred u autu stoje stanari, gospođa Đurđa Klobučar i gospodin Marijo Piršić. Gledaju radove na zgradi u kojoj im se nalazi i dom i tvrtka u kojoj gospođa radi. Pozdravili smo ih i uputili najgore pitanje u ovakvim trenucima - kako ste?
- Osjećaj je strašan. Prošla sam rat, udovica sam hrvatskog branitelja, borila sam se s karcinomom, ali tih dvadesetak sekundi je nešto najgore što sam preživjela u životu. Kao da netko kuću baca s jedne na drugu stranu. Stvari se ruše, gledali smo na susjednu kuću kako s nje pada dimnjak - rekla je gospođa i nastavila kako je u nju ušao toliki strah da ima osjećaj kako nikad više neće moći spavati u čvrstom objektu. Najopuštenija je u automobilu, na nekom parkingu ili livadi, gdje se ništa ne može srušiti na nju. Kaže da ima samo jednu želju, da se taj 29. prosinca nije dogodio.
 
Gospodin Marijo, bivši policajac, kaže da je osjećaj bio užasan. Ploče kojim je popločen nogostup ispred zgrade su se kretale kao valovi. Sad žive u strahu od daljnjih potresa. Ipak, kakav takav mir donose ljudi koji pomažu kroz hranu, saniranje zgrada, ali i kroz telefonske pozive, kako bi pitali naše sugovornike kako se nose sa situacijom.
 
- Svaka čast vatrogascima, to su krasni ljudi. Ne samo kad je pomoć u pitanju, dovoljno je i da nam upute lijepu riječ - kaže nam naša sugovornica i nastavlja da se toplo nada da će se ipak sve smiriti i da će zajedno s vatrogascima uskoro popiti kavu u jednom od kafića u sada praznoj ulici razrušene Gline.
 
Vatrogasci i građevinari, zajedno za isti cilj
U obližnjoj ulici nailazimo na vatrogasce iz Šibenika, Vodica, Drniša i Krapine. U tijeku je skidanje dimnjaka s obiteljske kuće. Proceduru su ponovili već desetke puta. Vatrogasci pomoću autoljestava dolaze na krov i osiguravaju dimnjak, a teška građevinska dizalica ga spušta s krova. Sve nadgleda zamjenik zapovjednika JVP Vodice Juričev. Nakon toga idu dalje, uz kratke predahe za ručak i osvježenje. Akcije traju do spuštanja mraka. Vatrogasci će ostati na ovom području koliko god situacija bude tražila njihov angažman, ne samo kako bi sanirali oštećene objekte, nego i da toplim riječima i svojim prisustvom smire stanovnike Banije.

Pisane vijesti