Uklonjen toranj sa zvonika sisačke katedrale

  • Slika /slike/Intervencija skidanja tornja u Sisku (6).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Danas je uspješno odrađena intervencija uklanjanja tornja sa zvonika sisačke katedrale koju je pratio i premijer A. Plenković.

U Sisku je uslijed razornog potresa teško oštećen crkveni toranj na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa koji je prijetio sigurnosti građana. Zbog dotrajale drvene konstrukcije prijetila je stalna opasnost da se kapa, ili cijeli zvonik, svakog trenutka uruše. Naime, uslijed potresa cijeli zvonik se odvojio od crkve i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara.

U ovoj zahtjevnoj intervenciji sudjelovali su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, specijalistički tim za spašavanje iz dubina i s visina, uz logističku pomoć vatrogasaca JVP Grada Siska i poduzeća Mamut Zagreb.

Vatrogasci Adamčić, Frančešević, Hertl, Kušt i Vađić su odradili najteži dio posla za koji su potrebna znanja visinskih radova, ali i podupiranja jer se većina posla odvijala iznutra gdje se ojačavala konstrukcija.

Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, predstavnike lokalnih vlasti i predstavnika Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, ovoj intervenciji svjedočio je i premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković posjetio je područje stradalo potresom i nazočio uklanjaju tornja sa sisačke katedrale kojom prilikom je rekao kako je bilo zadovoljstvo gledati ovu intervenciju zagrebačkih vatrogasaca, njihovu preciznost, profesionalnost i uvježbanost na čemu im upućuje iskrene čestitke.

- Želio bih zahvaliti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, predsjedniku Predsjedništva HVZ-a Anti Sanaderu i svim vatrogascima koji su bili angažirani ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Napravili ste jako dobar sustav rotacija vatrogasnih snaga i dali  potporu kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zahvaljujem svima i mislim da vatrogasne postrojbe zajedno sa svima ostalima, sa Civilnom zaštitom, HGSS-om, policijom, vojskom, Crvenim križem,  Caritasom  i brojnim volonterima su u ovim proteklim danima dali sjajan doprinos u oporavku nakon potresa – rekao je premijer Andrej Plenković.

Pisane vijesti | Požari i intervencije