U Orašcu otkrivena bista u spomen na Gorana Komlenca

Slika /slike/Vijesti/gk.jpg

U parku Osnovne škole Antuna Masle Orašac u srijedu 14. kolovoza 2024. godine otkrivena je bista u spomen na stradalog vatrogasca Gorana Komlenca.

Otkrivanju biste je nazočila obitelj Gorana Komlenca, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Zdravko Kovačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, ravnateljica OŠ Antuna Masle Orašac Roberta Soko, brojni vatrogasci i građani Orašca.

Bista je izrađena u kamenu, a prikazuje Gorana Komlenca u vatrogasnoj intervencijskoj odori. Uz bistu postavljena je ploča s informacijama njegovom o životu i radu. Autor biste je akademski slikar Lovre Jakšić. Bista je otkrivana na dan kada je Goran trebao proslaviti 44. rođendan.

Goran Komlenac je rođen 14. kolovoza 1980. u Pakracu. Nakon preseljenja u majčino rodno mjesto, nastavlja školovanje u OŠ Antuna Masle u Orašcu te se još kao dječak uključuje i u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac. Bio je profesionalni vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci od 2001. godine. Uz sudjelovanje u gašenju požara i spašavanju osoba, istaknuo se kao sudionik vatrogasnih i sportskih natjecanja. Njegove kolege kažu da je bio jedan od najspremnijih, najsposobnijih i najiskusnijih vatrogasaca, a imao je samo 42 godine.

Stradao je na području Orašca - Gromače kod Zatona Dubrovačkog prilikom gašenja požara otvorenog prostora 31. srpnja 2022. godine. Požar je izbio u popodnevnim satima i gasilo ga je više od stotinu vatrogasaca s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Goran je toga dana bio slobodan, ali je začuvši vatrogasne sirene, napustio sigurnost svoga doma i požrtvovno krenuo u spašavanje svoga kraja od vatrene stihije. 

Zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović je rekao da je poznavati Gorana bila iznimna čast te da je bio stalno uz svoje vatrogasce i mještane, kako u slučaju požara, tako i kod drugih nedaća.

- Bitno je da se ne zaboravi naš Goran te da se ovakvi događaji ne ponove. Ovim spomenikom sačuvat ćemo sjećanje na Gorana za sve generacije koje dolaze kao posjetnik na humanost, ali i opasnost koji nosi posao vatrogasca - rekao je Gglavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Ovo je drugo obilježje kojim se čuva spomen na Gorana Komlenca. Povodom prve obljetnice stradavanja 31. srpnja 2023. javnosti je predstavljen spomenik podignut na mjestu stradavanja. Autorica spomenika Lea Đurović Ruso rekla je da krug predstavlja simbol života i prikazuje etape Goranovog ljudskog života. Kamen mijenja teksturu od grube na početku do sjajne poliranosti, simbolizirajući put u vječnost. Kamen je na jednom mjestu raspuknut i označava Goranovo stradanje, a kamena vertikala završava s obilježjem križa.




Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica