U Novom Marofu otvorena izložba karikatura i fotografija na temu vatrogastva

Slika /slike/Novi Marof izlozba.jpg

U utorak 20. rujna 2023. godine u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu otvorena je izložba karikatura Damira Novaka i izložba fotografija Darka Maretića na temu vatrogastva. Događanje je održano u sklopu obilježavanja stote obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof.
 

Otvaranju izložbe su nazočili predsjednik i zapovjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović i Željko Nagy, gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek Perši, karikaturist Damir Novak, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić kao i brojni vatrogasci i posjetitelji.
 
U ime slavljeničkog društva sve okupljene je pozdravio predsjednik VZŽ Varaždinske Vukalović te je iznio podatke o projektu 100 događanja za 100 godina društva, čime su pokriveni razni segmenti rada vatrogastva. Sama proslava stotog rođendana planirana je u suboru 23. rujna.
 
Voditelj Muzej hrvatskog vatrogastva Runjić pozdravio je okupljene u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te je istaknuo da je iznimna čast za Muzej sudjelovati u obilježavanju visoke obljetnice DVD-a Novi Marof te da će kroz ovu izložbu posjetitelji saznati nešto novo o vatrogastvu, kroz humor, ali I kroz dokumentarističku fotografiju. Izložbe su prvu put prikazane varaždinskoj publici, a sada ih imaju priliku vidjeti i građani Novog Marofa.
 
Gradonačelnik Jenkač se zahvalio vatrogascima za sve što čine za svoj grad, ali I šire.
- Kroz ovih sto godina ste pokazali da se na vas možemo osloniti, ne samo kod intervencija, već I u društvenim I kulturnim događanjima. Ove izložbe predstavljaju odličan način za promciju vatroastva, te sam siguran da će pomoći privlačenju novih članova u vatrogasne redove. - rekao je gradonačelnik Jenkač i otvorio izložbu.
 
O IZLOŽBAMA

Damir Novak, prema vlastitim riječima po zanimanju vatrogasni tehničar - smijer karikaturist, je kroz 50 autorskih karikatura prikazao niz segmenata rada vatrogasaca na humorističan način. Iako su teme brađene s velikom dozom humora, gotovo svaki vatrogasaca je u svom radu doživio nešto od ovih situacija ovjekovječenih prepoznatljivim Novakovim crtežom.
 
Fotografije Darka Maretića, zapovjednika Intervencije vatrogasne postrojbe Split, objedinjene pod nazivom “Naprtnjača i fotoaparat“ iz prve ruke daju uvid u gašenje požara, kao i u vježbe koje održavaju naši varogasci. Maretić je izvrsno spojio ljubav prema vatrogastvu I prema fotografiji, te napravio niz dokumentarnih fotografija, koje imaju i veliku edukacijsku vrijednost.
 
Izložbe možete pogledati so početka listopada u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu. 

FOTO: FB DVD Novi Marof

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva