Treća Generalna skupština EU projekta Silvanus

  • Slika /slike/Galerije/FizV8IZXEAEs7o4.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Ateni, u prostorima grčkog partnera na EU projektu Silvanus Kemea, održana je treća generalna skupština EU projekta Silvanus, 28. i 29. studenog 2022.

Kao i na dosadašnjim skupštinama, prezentirao se tijek razvoja alata u sklopu radnih paketa za borbu protiv požara raslinja, no ovaj put naglasak je bio na pripremi pilota koji će demonstrirati te tehnologije i alate za borbu protiv požara raslinja. Hrvatski klaster, u kojem se nalazi i Hrvatska vatrogasna zajednica, će imati svoju pilot demonstraciju koja će biti održana u 2023. u Trenažnom centru Šapjane u Primorsko-goranskoj županiji.
 
Hrvatsku vatrogasnu zajednicu su predstavljali Siniša Petkoviček, načelnik Sektora za program sigurnost i potporu i Željko Cebin, nadzornik za dobrovoljno vatrogastvo.
 
Projekt „Integrirana tehnološka i informacijska platforma za upravljanje požarima raslinja“, Akronim: SILVANUS, odobren je pod natječajem Horizon (Obzor) 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica uz 49 partnera sudjeluje u projektu s 162.962,50 EUR (1.220.589,12 kn), sa stopom sufinanciranja za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu od strane EU od 100 %. Uz ovaj EU-projekt odobrena su na istom natječaju još 2 projekta (DRYADS i FIRE-RES), a sva 3 projekta koordinira EU projekt FIRELOGUE. Aktivnosti po svim radnim paketima dijele se na 3 faze: Faza A: prevencija, Faza B-:suzbijanje i faza C: sanacija i prilagodba.
 
Aplikacije i alati koje se razvijaju u sklopu projekta se dijele na one koje služe za podizanje svijesti i edukaciju građana poput aplikacije za prepoznavanje bioraznolikosti šuma i njihove zaštite od požara ili aplikacije za angažman i edukaciju građana o požarima raslinja do aplikacija koje koriste interventne službe poput seta alata za trening vatrogasaca u virtualnoj stvarnosti ili simulatora širenja požara raslinja.
 
Pilot demonstracije su većinom još u fazi razrade, održana je samo jedna u Nacionalnom parku Gargano u Italiji dok će se ostale održati u Australiji, Brazilu, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Indoneziji, ponovno u Italiji, Portugalu, Rumunjskoj i Slovačkoj.
 


Više informacija o projektu Silvanus možete pronaći na našoj Silvanus stranici.

Pisane vijesti