Trebamo pojačati mjere zaštite od požara

Slika /slike/Vijesti/Screenshot 2023-07-17 at 15-57-42 Tucaković Trebamo pojačati mjere zaštita od požara.png

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostovao je 15. srpnja u Dnevniku 2 na Hrvatskoj radioteleviziji na temu požara u Grebaštici i stanja u vatrogastvu te provedbi mjera u zaštiti od požara

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, rekao je da je požar kod Grebaštice lokaliziran te da je na dežurstvu 37 vatrogasaca. Vatrogasci će tamo ostati sve do večernjih sati kada će možda doći do mogućnosti da se požar proglasi ugašenim.

- On će se naravno nadzirati i tijekom noći, uz magistralu i pored kampa, samo ćemo smanjiti broj snaga. – rekao je Tucaković. 

Očevid je u tijeku
Zapovjednik Tucaković istaknuo je da je očevid u tijeku te da vjeruje da će policija vrlo brzo otkriti počinitelja ili uzrok samoga požara.

- Ovaj požar je pokazao i dao nam jedno veliko upozorenje da se moramo ponašati vrlo oprezno, poduzimati sve preventivne mjere, ne paliti vatru na otvorenom prostoru, nikakav žar odlagati tj. sve ono što može dovesti do bilo kakve pojave požara. I malu iskru moramo spriječiti u startu, da ne dozvolimo požar, jer vidjeli smo silinu požara kakav smo imali u prvom većem ove godine. -  kazao je Tucaković. 

- Prije dva dana imali smo požar na području Kolana gdje je također u vrlo kratkom vremenu izgorjela velika površina. U ovome je požaru izgorjelo oko 600 hektara, također u vrlo kratkom vremenu, zbog olujnog juga,  zbog vegetacije trave niskog raslinja. Problem nastaje kada stradaju poljoprivredne kulture i imovina naših građana. – rekao je Tucaković. 

Zapovjednik je naglasio da je veliki problem u zapuštenim terenima, okućnicama i slično te je poručio da je vrlo važno krenuti od sebe odnosno poručuje da očistimo okućnice te da prijavimo komunalnim redarima ukoliko primijetimo da postoji problem. Dodaje da sada imamo i novi problem, a to je da se tijekom intervencije približava veliki broj građana, turista te upozorava da se ne dolazi blizu intervencija kako se ne bi dogodilo neko zlo. Prilikom ove intervencije imali smo pet ozlijeđenih vatrogasaca, dva ili tri građana, a građani dolaze s dronovima što je apsolutno zabranjeno.
 
Svi kanaderi spremni
Tucaković je potvrdio da su svi kanaderi spremni za protupožarnu sezonu. 

- Imamo spremnih svih pet kanadera koje smo i vidjeli u ovom požaru, gasili su požar, izmjenjivali su se. Nije bilo većih problema ove godine i nadam se da će se to tako i nastaviti. Od idućeg tjedna uvodimo i besposadne letjelice, uvodimo svakodnevna izviđanja. - rekao je Tucaković. – a sve kako bismo što prije uočili požar i ugasili ga.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik objasnio je da treba pojačati mjere zaštite od požara.
 
Treba pojačati te provoditi mjere koje nalaže Zakon o zaštiti od požara, a posebno mjere nadzora na poljoprivrednom zemljištu. Mjere i preventivne radnje moramo provoditi i kod svoje kuće, u tvrtkama i na terenu – rekao je Tucaković. 

- U sustavu građevinarstva ne treba koristiti gorive materije, idemo u tim mjerama poduzeti jedan stupanj više, a onda ćemo olakšati posao vatrogascima i te mjere će doprinijeti smanjenju požara, rekao je. 
 
Naglasio je da svatko od nas mora povesti računa kako bi doprinijeli smanjenju požara, svi moramo poduzeti sve kako bismo i sami doprinijeli kao pojedinci da do požara ne dođe, ili ako smo uočili sumnjive radnje ili požar da to prijavimo policiji.

Poveznica na emisiju: https://shorturl.at/ghsv7
 
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije