Svjetski meteorološki dan

  • Slika /slike/ThinkstockPhotos-537240668-696x463.jpg
  • Slika

Meteorološke analize uvelike pomažu i vatrogascima u obavljanju djelatnosti

Svjetski meteorološki dan obilježavamo 23. ožujka u spomen na osnutak Svjetske meteorološke organizacije 23. ožujka 1950. godine u Ženevi. Na ovaj dan ističe se važnost meteorološke službe za život čovjeka i napredak čovječanstva.

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana je rano upozorenje i djelovanje. Zahvaljujući meteorološkim analizama i pravilnim procjenama možemo se pripremiti i pravilno djelovati u slučaju meteoroloških nepogoda – od nadolazećih oluja do dugotrajnih sušnih razdoblja.

Ovakva priprema posebno dolazi do izražaja u vatrogastvu. Bilo to u slučaju grmljavinskih nevremena ili jakih kiša kada vatrogasci na vrijeme mogu poduzeti preventivne radnje ili za vrijeme požarne sezone na priobalju kada vatrogasci povećavaju budnost u skladu s meteo uvjetima. Upravo prognostičke karte pomažu u procjeni indeksa opasnosti od šumskog požara, ali utječu i na taktiku gašenja požara jer uključuju: smjer i jačinu vjetra, temperaturu zraka i njegovu vlažnost.  

Suradnja između Hrvatske vatrogasne zajednice i Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji u ovoj godini slavi 75. obljetnicu, oduvijek je bila na visokom nivou. Ova suradnja se posebno ogleda kroz zajedničko sudjelovanje u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, a u svrhu smanjenja broja požara i povećane sigurnosti građana RH i turista koji posjećuju našu zemlju.

Kolegama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda čestitamo njihov dan.
 

Pisane vijesti