Susret povjesničara vatrogastva u njemačkom gradu Ostritzu

Slika /slike/CTIF povjesnicari 2023.jpg

U organizaciji CTIF-a na prekrasnoj lokaciji samostana St. Marienthall u Ostritzu u Njemačkoj od 10. do 14. listopada 2023. godine održan je 26. sastanak Komisije za povijest vatrogastva, CTIF-a, muzeje i dokumentaciju te 30. međunarodna konferencija povjesničara vatrogastva.

Program za članove Komisije je započeo već nakon dolaska i prijave u prostor cistercistanskog samostana, koji dijelom i danas koriste časne sestre, dok je dio pretvoren u međunarodni kongresni centar sa smještajnim kapacitetima. Nakon kratkih pozdravnh govora održano je predavanje o industriji vatrogasnih vozila Brandschutztechnik Görlitz GmbH u obližnjem njemačkom grad Görlitzu. Industrija je u početku proizvodila zvona i vatrogasne pumpe, potom dijelove za vojne zrakoplove Messerschmitt u Drugom svjetskom ratu, vatrogasne nadogradnje na vozilima Robur i detektore laži za vrijeme Istočne Njemačke, a danas je posvećena izradi modernih nadogradnji za vatrogasna vozila i vozila posebne namjene za službe spašavanja.
 
Obnova aktivnosti u muzejima nakon korone
U srijedu 11. listopada u njemačkom gradu Zittau održan je 26. sastanak Komisije za povijest vatrogastva, CTIF-a, muzeje i dokumentaciju. Izvjeće o radu Komisije je podnio predsjednik Gerald Schimpf. Izabran je novi voditelj međunarodne radne grupe Christian Fastl, koji je na ovom mjestu zamijenio nedavno preminulog dugogodišnjeg voditelja Ingu Valentinia. Predstavljen je novi pravilnik CTIF-a za odlikovanja, na kojem su radili i članovi komisije. U izvještajima predstavnika pojedinih država zajednički nazivnik je oporavak nakon korona krize i povratak posjetitelja u muzeje, ali problematika financiranja projekata. Ravnatelj Muzeja njemačkog vatrogastva u Fuldi Rolf Schamberger istaknuo je problematiku nedostatka kvalificiranih majstora za restauriranje stare vatrogasne tehnike, ali i forsiranje oslanjanja na nove tehnologije, koja je skupa i brzo zastarjeva. Predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Vedran Runjić je podnio izvješće o radu Muzeja hrvatskog vatrogastva u prošloj godini s naglaskom na suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u postavljanju izložbe “Iza vatrenog zida - žene u vatrogastvu”.

Utvrđene su lokacije i teme konferencije u idućim godinama: vatrogasni domovi i ostali vatrogasni objekti (2024., Atena, Grčka), komunikacija u vatrogastvu (2025., Salzburg, Austrija), žene u vatrogastvu (2026., Myslowice, Poljska).

Nakon sastanka organiziran je posjet Muzeju grada Zitaua, u kojem je unutar stalnog postava postavljena izložba o gradskom vatrogastvu. Izložena je oprema, dokumenti ali i ručna vatrogasna štrcaljka proizvedena oko 1700. godine.
 
Put po vatrogasnim muzejima kroz referate
Svečeno otvaranje konferencije je održano u popodnevnim satima  u samostanu St. Marienthall. Otvaranju su prisustvovali potpredsjednik CTIF-a Luc Faes (Belgija), predsjednik njemačkog državnog vatrogasnog saveza Karl-Heinz Banse te predstavnici vatrogasaca, lokalne i regionalne vlasti iz Njemačke, Češke i Poljske.  Nakon pozdravnih riječi okupljenih dužnosnika, uslijedila je podjela nagrada i priznanje. Mađarsko izaslanstvo je predstavniku  HVZ-a dodijelilo priznanje za međunarodnu suradnju u okviru CTIF-a.
 
Izlaganja su počela u četvrtak u jutarnjim satima, prisjećanjem na preminule kolege čija imena ostaju upisana u povijest istraživanja europskog vatrogastva - Đuro Gajdek, Ingo Valentini, Maurice George Cole i Ad van Handel. Ovogodišnja tema konferencije je bila muzeji vatrogastva, zbirke i spomen sobe vatrogasnih organizacija. Prikazana je povijest razvoja muzeja, kao i razni pristupi u formiranju postava. Prvo predavanje je održao ravnatelj Muzeja u Fuldi Schamberger na temu općenitog razvoja muzeja vatrogastva. Zanimljiv je vatrogasni muzej u Danskoj, koji djeluje u bivšem zatvoreničkom logoru. Muzeji u Njemačkoj u svojim postavima imaju zrakoplove, helikoptere i vatrogasna vozila napravljena na tenkovskim šasijama. Jedan vatrogasni muzej u Poljskoj održavaju fratri koji su imali vlastitu vatrogasnu postrojbu. Predstavnik HVZ-a je obradio temu Muzeja hrvatskog vatrogastva, od osnutka i obnove  do danas, kroz povijest Muzeja, pravni status, izgled postava do sada organizirane muzejske projekte. Ciklus tematskih predavanja je završio izlaganjem francuskog predstavnika koji je predstavio muzeje na Islandu, u Škotskoj, portugalu, Americi i Kanadi, koje je posjetio na svojim putovanjima.

S programom idućeg susreta koji će se održati u Ateni, sudionike je upoznala grčka predstavnica Alexandra Ioanna Koutri. S temom vatrogasnih objekata sudionike je upoznao njemački predstavnik Berndt Klaedtke. Određen je široki pristup temi, od povijesnog pregleda izgradnje objekata, uvođenja inovativnih elemenata u objekte, proučavanja arhitekata koji su se bavili ovom temom do spomenika vatrogascima koji su dio vatrgasne infrastrukture.  
 
Objavljen je i zbornik radova konferencije u kojem su sudjelovali predstavnici Austrije, Češke, Francuske, Grčke, Hrvatske, Nizozemske, Slovenije, Švicarske, Poljske. Objavljeno je ukupno 40 članaka na 438 stranica, što ovo izdanje čini jednim od najvećih do sada.
 
Posjet graničnom području Češke, Njemačke i Poljske
Kako se mjesto održavanja konferenciji nalazi gotovo na tromeđi Češke, Poljske i Njemačke, u petak je organiziran put kroz ove tri države. Prilikom posjeta Liberecu u Češkoj, rodnom gradu Ferdinanda Porschea, organizirano je primanje u gradskoj vijećnici s predavanjem o  projektu međunarodne suradnje unutar EU regije Neissa - Nisa - Nyssa. U sklopu projekta nabavljena je oprema za vatrogasce te su organizirane vježbe i radionice s mladeži. U sklopu konferencije, vatrogasci iz vatrogasnih društava sa sve tri strane granice održali su predstavljanje vatrogasnih vozila i opreme.

Nakon obilaska Libereca, uslijedio je povratak u Zittau gdje je održano primanje u gradskoj vijećnici. Okupljene je predstavio gradonačelnik Zittaua Thomas Zenker istaknuvši važnost vatrogasaca za svako društvo, ali i važnost prekogranične suradnje između država po pitanju vatrogastva i zajedničkog djelovanja u svim nesrećama. Predsjednik komisije Schimpf i voditelj radne skupine Fastl su zahvalili gradonačelnku na gostoprimstvu i uručili priznanja i poklone. Posebno oduševljenje za ljubitelje povijesti predstavljala je mala izložba starih vatrogasnih vozila, zapovjednog Wartburga i kombi vozila Barkas iz vremena Istočne Njemačke, održana ispred viječnice.   
 
Zaključak
Ovogodišnja tema konferencije povjesničara vatrogastva dala je odličan uvid u razne pristupe očuvanju vatrogasne baštine. Naučene lekcije na konferenciji mogu se upotrijebiti za razvoj našeg Muzeja hrvatskog vatrogastva, ali i drugih vatrogasnih zbirki koje djeluju u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Međunarodno vatrogastvo