Sretan Dan žena

Slika /slike/Sretan Dan žena.jpg

Žene se i danas bore za političku, ekonomsku i društvenu rodnu jednakost

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka i tog se dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.
Žene se i danas bore za političku, ekonomsku i društvenu rodnu jednakost, svaki danom dokazujući kako u svemu zaslužuju ravnopravnost s muškarcima.
I zanimanja koja su donedavno tradicionalno smatrana „muškima“, posljednjih godina doživljavaju promjene. Jedno od njih je i hrvatsko vatrogastvo u kojem žene čine gotovo 23 posto.

„Iz godine u godine sve je više žena u vatrogastvu, a posebno valja istaknuti povećanje broja žena u profesionalnom vatrogastvu. One svojim znanjem i hrabrošću stoje uz bok svojim muškim kolegama i brinu o sigurnosti sviju nas“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Svim ženama, a osobito svim vatrogaskinjama, želimo sretan Dan žena.

Pisane vijesti