Sretan Božić i uspješna 2021. godina

Slika /slike/HVZ - Čestitka 2021.jpg

Čestit Božić te sretna i uspješna 2021. godina

Iza nas je jedna operativno zahtjevna i po mnogo čemu specifična godina, koja će ostati zapisana u povijesti hrvatskog vatrogastva iz nekoliko razloga.

Dugogodišnja nastojanja za izradom kvalitetnog zakonskog okvira za provođenje vatrogasnih aktivnosti, rezultirala je novim Zakonom o vatrogastvu. Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću te svim djelatnicima državnih institucija koji su pomogli pri donošenju Zakona i omogućili da Hrvatska vatrogasna zajednica postane središnji državni ured za vatrogastvo.

Početkom godine i u Hrvatsku je došao koronavirus i promijenio ustaljeni način života svih građana. Vatrogasci su se uz svoje redovne aktivnosti uključili u sprječavanje širenja koronavirusa, od pomoći djelatnicima MUP-a pri kontroli prometnica, pranju i dezinfekciji ulica, do pomoći i prijevoza potrepština ugroženim građanima. Svaki dan je bilo angažirano između 1200 i 1500 vatrogasaca.  I u  operativnom smislu trebali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji, a aktivnosti koje su provodile vatrogasne organizacije svedene su na minimum ili prebačene u virtualno okruženje.

Da nevolja ne dolazi sama, pokazao je potres koji je pogodio zagrebačko područje 22. ožujka. Minutu nakon potresa zagrebački vatrogasci su krenuli u spašavanje građana, gašenje požara i sanaciju objekata. Uslijedilo je dugo razdoblje obilježeno nizom tehničkih intervencija, a iza zagrebačkih vatrogasaca, te kolega iz drugih županija, su ostale tisuće saniranih krovova, ali što je još važnije, velika zahvalnost građana našeg glavnog grada i okolice. Od srca zahvaljujem svim vatrogascima iz Grada Zagreba i iz ostalih županija koju su sudjelovali u sanaciji.

Požarna sezona 2020. godine,  treća je po broju intervencija u posljednjih 11 godina, ipak nije imala žestinu sezone 2012. i 2017. godine. Odlična koordinacija vatrogasnih kopnenih i zračnih snaga te županijskih vatrogasnih zapovjednika, vođena iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, rezultirala je brzom sanacijom većine požara.   

Ova godina je pokazala da je odgovor na većinu situacija u kojima se vatrogasci mogu naći  ulaganje u nove tehnologije i obučavanje vatrogasaca s ciljem stjecanja novih vještina te obnove prethodno stečenih znanja. Posebno veseli što smo, unatoč poteškoćama,  nastavili s obnovom vatrogasnog voznog parka.
Ovim putem pohvaljujem sve hrvatske vatrogasce koji su aktivno sudjelovali u borbi protiv koronovirusa, na sanaciji posljedica potresa, u požarnoj sezoni na priobalju te u svim drugim operativnim aktivnostima.  Vaše znanje, opremljenost, fleksibilnost, ali i veliko hrvatsko vatrogasno srce, jamac su sigurnosti za sve hrvatske građane i turiste.
Pozivam Vas da zajednički nastavimo raditi na dobrobiti hrvatskih građana.

Želimo Vam sretan Božić i novu 2021. godinu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković sa suradnicima

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica