Skupština, pilot-demonstracija i savjetovanje EU-projekta Silvanus

  • Slika /slike/Vijesti/Silvanus_1Naslovna.jpg
  • Slika

U Bariju, Nacionalnom parku Garganu i Viesti  (Italija) od 5. do 9. srpnja 2022. godine održane su konferencija (Bari), predstavljanje prve od ukupno 13 pilot-demonstarcija (Gargano) i konferencija zaštite okoliša (Vieste) vezanih uz  EU projekt Silvanus.

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo i Željko Cebin, stručni suradnik za potporu inspekciji.

Projekt „Integrirana tehnološka i informacijska platforma za upravljanje požarima raslinja“, Akronim: SILVANUS, odobren je pod natječajem Horizon (Obzor) 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica uz 49 partnera sudjeluje u projektu s 162.962,50 EUR (1.220.589,12 kn), sa stopom sufinanciranja za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu od strane EU od 100 %. Uz ovaj EU-projekt odobrena su na istom natječaju još 2 projekta (DRYADS i FIRE-RES), a sva 3 projekta koordinira EU projekt FIRELOGUE. Aktivnosti po svim radnim paketima dijele se na 3 faze: Faza A: prevencija, Faza B-:suzbijanje i faza C: sanacija i prilagodba.

Skupština
Sa Skupštine EU-projekta Silvanus u Bariju izdvajamo:

Pilot-demonstracije: Predstavljene su predstojeće pilot-demonstracije u Slovačkoj i Rumunjskoj, koje integriraju postojeće sustave, aplikacije i inovacije u području prevencije, suzbijanja i sanacije šumskih požara. Hrvatska vatrogasna zajednica je organizator pilot demonstracije u Šapjanama, koja treba predstaviti inovacije i napredne tehnologije u Republici Hrvatskoj i primjenu i integraciju inovacija projekta razvijenih EU-projektom Silvanus.

Ontologija: Razvija se klasifikacija pojmova i aktivnosti vezanih uz šumske požare, te se definiraju ontologijske klase.

Program angažiranja građana u zaštiti od požara šuma: Svi projektni partneri slat će unificirane poruke prema medijima. Silvanus sudjeluje na nizu svjetskih konferencija i aktivnosti vezanih uz klimatske promjene i zaštitu šuma.  Niz aplikacija koje će razviti Silvanus bit će date besplatno na korištenje građanima.

Izdvojeno zapovjedno mjesto: Silvanus razvija potrebne tehnologije i infrastrukturu za izdvojene centre baza podataka (Edge Micro Data Center - EMDC) i izdvojene zapovjedne centre (Forward Command Center – FCC). Struktura je postavljena na CLOUD (Silvanus), i prenosi se na EMDC i IoT Gateway.

Integrirani plan žurnih službi (Emergency plan) – na unificiranoj GIS platformi razvija se integrirani obrazac sustava za prevenciju, nadzor i upravljanje nesrećama.

Aplikacija prepoznavanja i utvrđivanje raslinjskog pokrova – Silvanus razvija aplikaciju za građanstvo koja će preko preuzete besplatne aplikacije evidentirati i geo-pozicionirati pokrov raslinja, t.j. evidentirati i analizirati  bioraznolikost (projekt FIPAS).

Indeks požarne ugroženosti: Indeks požarne ugroženosti koji razvija Silvanus ne uzima u obzir samo vremenske uvjete, nego i geo-informacijske (Copernicus), povijesne i trenutne uvjete (EFFIS) te ljudske (stanovništvo, broj turista) i organizacijske faktore (vatrogasne postrojbe).

Operativno snimanje - Bespilotne letjelice i vozila prenose slike s područja intervencije uz optimalnu korisnost i minimalne resurse.

Simulatori širenja požara raslinja – Izvršena je procjena postojećih simulatora širenja požara raslinja. Baza za brzinu širenja požara je požarno opterećenje (canopy fuel load/CFL,  izraženo u kg/m2). Uz simultor širenja požara, razvija se aplikacija za virtualnu edukaciju  gašenja požara raslinja.
 
Pilot-demonstracija
Obilaskom Nacionalnog parka Gargano projektni partneri EU-projekta Silvanus upoznati su sa sustavom zaštite od požara u regiji Apulija, kojim upravlja zapovjedni centar u Bariju. Nacionalni park Gargano obuhvaća površinu od 118 km2, s posjedom u privatnom i državnom vlasništvu i regije Apulija. U samom Nacionalnom parku djeluju 4 organizacije u području zaštite šuma:

* Šumarska policija
Ukupno 38 policajaca zadužena je za čuvanje Nacionalnog parka Gargano. Policija uz preventivne aktivnosti zaštite od požara aktivno sudjeluje u gašenju požara na način da može zapovijediti trenutni angažman bagera i ostale mehanizacije.

* Šumarske interventne vatrogasne postrojbe (ARIF)
U okviru regije Apulija djeluje oko 100 pripadnika šumarske interventne vatrogasne postrojbe, koji raspolažu s 15 pick-up vozila s modulima za gašenje šumskih požara. Izvan ljetne sezone te postrojbe se angažiraju na krčenju šuma regije Apulijo.

* Dobrovoljni vatrogasci
Na državnoj razini organizirani su dbrovoljni vatrogasci, koji se angažiraju za gašenje pomoćnih poslova gašenja požara.

* Vatrogasci (vigili del fuoco)
Vatrogasne postrojbe stacionirane su u većim gradovima.
U Nacionalnom parku Gargano nakon požara nisu dozvoljene bilo kakve aktivnosti umjetne sanacije u roku od 5 godina. Sudionici projekta Silvanus obišli su opožarena područja od prošle godine, te se analiziraju uzorci tla i utvrđuju razlike u odnosu na neopožarena područja.
 
Savjetovanje zaštite okoliša 
Na nacionalnom savjetovanju zaštite okoliša centralna tema je bila sport u prirodi kao sastavni dio kompleksa aktivnosti EU u ostvarenju ugljično neutralnog gospodarstva. Kao jedna od važnih aktivnosti zaštite od požara šuma je senzibiliziranje javnosti o potrebi održanja bioraznolikosti i potrebe zaštite šuma. U tom smislu potiču se različite aktivnosti u prirodi, kao što su natjecanja u orijentaciji od lokalne do međunarodne razine, ali i sve druge aktivnosti vezane uz prirodu kao što su biciklizam i planinarenje. U iznesenoj talijanskoj analizi zabrinjava činjenica da se oko polo stanovništva ne bavi nikakvim športom. Na aktivnosti u priridi otpada oko 35 % svih sportskih aktivnosti stanovništva. 
 
Sljedeća Skupština EU-projekta Silvanus održat će se u Ateni.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica