Skupština i seminar CTIF-a

  • Slika /slike/Vijesti/1719208772729.jpg
  • Slika

  • Slika

Od 19. do 20. lipnja 2024. godine u Oslu (Norveška) održana je Skupština Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF), na kojoj je sudjelovalo 26 zemalja članica CTIF-a.

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, Ante Sanader, predsjednik Predsjedništva HVZ, Nedeljko Vukalović, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ i ujedno dopredsjednik CTIF-a, i načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ Mario Starčević.

O domaćinu
Domaćin Seminara i Skupštine CTIF-a bio je Nacionalni odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara Norveške. Vatrogastvo u Norveškoj u nadležnosti je lokalne samouprave (356 lokalnih samouprava). Norveško vatrogastvo organizirano je u 198 vatrogasnih službi koje imaju 612 vatrogasnih postaja s 4.100 profesionalnih i 7.800 dobrovoljnih ugovornih vatrogasaca (part time). U okviru svake od 12 regija djeluje vatrogasni operativni centar 110, koji financiraju lokalne samouprave.
 
Seminar CTIF-a
Skupštini CTIF-a prethodio je seminar CTIF-a. Centralna tema seminara CTIF-a bile su aktivnosti Norveške u borbi protiv klimatskih promjena. Specijalne intervencijske postrojbe sastavljene iz postojećih norveških vatrogasnih postrojbi su ustrojene za intervencije na moru (maritime incident response group-MIRG) i šumske požare. Intervencijske postrojbe za šumske požare koordinirane su od strane Uprave za Civilnu zaštitu Norveške (DSB) i raspolažu helikopterima i vjedrima za gašenje šumskih požara. DSB je odgovorno tijelo za vatrogastvo u Norveškoj, ali bez operativnih ovlasti. Predstavljena je analiza velikih šumskih požara 2017. godine u Norveškoj, te „Bijeli Papir norveškog vatrogastva“, koji predstavlja strateške okvire razvoja vatrogastva u pogledu prevencije i edukacije. Tako se od 2024. godine uvodi školovanje profesionalnih vatrogasaca u trajanju od 2 godine na nacionalnoj razini.
U okviru EEA (Europska Ekonomska zajednica) Norveška, Island i Lihtenštajn planiraju u razdoblju od 2024. - 2034. godine izdvojiti značajna financijska sredstva za borbu protiv klimatskih promjena u slabije razvijenim zemljama EU.
 
Financijsko izvješće
Ukupno je na računu CTIF-a 1.1.2023. bilo 257,854,53 EUR, s tim da su rashodi CTIF-a u 2023. godini iznosili 120.689,63 EUR.
Za 2024. godinu planiraju se prihodi i rashodi u iznosu od 120.000,00 EUR.
 
Izvješća
Predsjednik CTIF-a i dopredsjednici CTIF-a podnijeli su izvješća o radu, pri čemu izdvajamo:
Odbor za nove tehnologije i spašavanje CTIF-a nastavio je s poslovima ISO standardizacije označavanja vozila, izdao smjernice djelovanja na požarima solarnih panela i litij-ionskih baterija, te analizira opasnosti na vozilima pogonjenim na alternativna goriva.
Međunarodno natjecanje vatrogasaca i vatrogasne mladeži CTIF-a održat će se od 19. do 26.7.2026. godine u Berlinu (Njemačka).
Vatrogasne zajednice Njemačke, Francuske, Poljske, Slovenije, Hrvatske i Austrije pokrenule su inicijativu za bolju i djelotvorniju suradnju vatrogasnih organizacija s Europskom Unijom, osnivanjem nove vatrogasne alijanse EU, čiji je cilj bolje utjecati na uključivanje u procese odlučivanja Europske Unije vezano uz vatrogastvo. U tom pogledu zakazuje se sastanak 22.i 23.10.2024. godine s najvišim dužnosnicima EU u Briselu.
 
Izbor članova Izvršnog odbora CTIF-a
Za novu dopredsjednicu CTIF-a izabrana je Zisoula Ntasiou (Grčka), a za blagajnika Tom Van Esbroeck (Belgija).
 
Buduće aktivnosti
Sljedeće sjednica Skupštine CTIF-a održat će se u 2025. godini u Bugarskoj  i 2026. godini u Njemačkoj.
 

Pisane vijesti