DVOC 23. / 24. lipnja 2024.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 23. / 24. lipnja 2024. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u navedenom razdoblju zabilježena je 113 vatrogasnih intervencija na kojoj je sudjelovalo 143 vatrogasnih organizacija sa ukupno 613 vatrogasaca i 184 vatrogasna vozila.
 
Zagrebačka županija
Požar na prostoru tvrtke za skladištenje plastike „Eko-flor“ na adresi Zaprešić, Industrijska ulica za koji je ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio dojavu 19. lipnja u 18:57 sati i dalje je pod nadzorom gasitelja. Tijekom dana 23. lipnja na gašenju i sanaciji požara sudjelovali su JVP Zaprešić i DVD Ivanec sa osam vatrogasaca i dva vatrogasnih vozila.
Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu je angažirana JVP Zaprešić i DVD Kupljenovo sa 4 vatrogasca i dva vatrogasna vozila.  
 
Dubrovačko-neretvanska županija
Dana 23. lipnja u 14:39 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimili su dojavu o požaru otvorenog prostora na području Dubrovnika, predio Bosanka. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na trenutno procjenjenoj površini od 5 ha. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 55 vatrogasaca sa 14 vozila iz  IVP Dubrovnik, JVP Dubrovnik te DVD-a Osojnik, Župa Dubrovačka, Rijeka Dubrovačka i Zaton. Angažirane su i zračne snage radi pomoći u gašenju sa dva protupožarana zrakoplova Canadair CL 415.
Požar je lokaliziran u 16:20 sati, a trenutno se radi na sanaciji i dogašivanju požarišta.
 
Splitsko-dalmatinska županija
Dana 23. lipnja u 07:09 sati ŽVOC Splitsko-dalmatinske županije zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Hvara (otok Hvar), put Poljuna. Radilo se požaru trave, niskog raslinja i borovine na trenutno procjenjenoj površini od 30 ha. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Tijekom dana na intervenciji gašenja požara sudjeluje 50 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz DVD Hvar, Stari Grad, Jelsa i SIVP Hvar Jelsa. Zbog nepristupaćnog terena angažirane su i zračne snage radi pomoći u gašenju sa tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415.
Požar je aktivan, tijekom noć na požarištu ostaje 25 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila sa operativnog područja Hvar.
 
Dana 23. lipnja u 13:00 sati ŽVOC Splitsko-dalmatinske županije zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Imotskog, predio Runovići - Otok. Radilo se o požaru trave i niskog raslinja ukupne površine 6 ha. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je deset vatrogasca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Imosti i DVD Imotski.
Požar je ugašen u 15:00 sati.

Dana 23. lipnja u 21:45 sati ŽVOC Splitsko-dalmatinske županije zaprimio je dojavu o požaru vozila na adresi kamp Dole, Živogošće (Podgora). Radilo se o požaru kamp kućice koja je u potpunosti izgorjela te je nastala veća materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 23 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Makarska te DVD-a Gradac, Drvenik, Tučepi i Podgora.
Požar je ugašen u 22:18 sati, a intervencija vatrogasaca je završila u 23:22 sata.
 
Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim  ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS