Skupština CTIF-a i Kongres Vatrogasne zajednice Francuske

  • Slika /slike/Galerije/Skupština CTIF 2021-1.jpg
  • Slika Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Predsjednik Vatrogasne zajednice Francuske Grégory Allione, Načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević

    Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Predsjednik Vatrogasne zajednice Francuske Grégory Allione, Načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević

  • Slika Skupština CTIF-a 2021.

    Skupština CTIF-a 2021.

  • Slika Skupština Vatrogasne zajednice Francuske 2021. - Emmanuel Macron

    Skupština Vatrogasne zajednice Francuske 2021. - Emmanuel Macron

  • Slika Skupština Vatrogasne zajednice Francuske 2021.

    Skupština Vatrogasne zajednice Francuske 2021.

Od 15. do 16. listopada 2021. godine u Marseillesu (Francuska) održana je Skupština Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) u sklopu kongresa i izložbe Vatrogasne zajednice Francuske.

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević i viši stručni savjetnik-informatičar Željko Cebin.

Izložba i kongres Vatrogasne zajednice Francuske
Izložbi Vatrogasne zajednice Francuske prisustvovalo je preko 10.000 registriranih sudionika. Na izložbi su svoje proizvode i usluge predstavili izlagači iz cijelog svijeta, s nizom popratnih aktivnosti kao što su vježbe spašavanja i gašenja, te savjetovanje, na kojem su centralna tema bile analize katastrofalnih požara raslinja u Australiji i Grčkoj.
Na kongresu Vatrogasne zajednice Francuske sudjelovalo je preko 1.000 izaslanika. Kongresu se obratio predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je pohvalio rad francuskih vatrogasaca, te je obećao još veću potporu dobrovoljnom vatrogastvu i rješavanju problematike prijevoza bolesnika u bolnice.

Skupština CTIF-a
Na Skupštini CTIF-a bili su nazočni predstavnici iz 14 zemalja članica, dok je virtualno nazočilo daljnjih 7 zemalja članica, te jedna pridružena članica. Aktivnosti CTIF-a tijekom 2020. godine bile su uvjetovane COVID-pandemijom, tako da se većina aktivnosti provodila na daljinu.
Izvršni odbor CTIF-a održao je 20 online sjednica u 2021. godini, a po prvi je put održan sastanak predsjednika odbora i radnih grupa CTIF-a, koji će se i dalje nastaviti.

Umjesto stručnog skupa održano je u 2021. godini na temu odgovora na pandemiju COVID-19 online-savjetovanje s  predavačima iz Japana i SAD-a. Početkom 2022. godine planira se novo savjetovanje. Istaknuta je dobra suradnja temeljem partnerskih sporazuma s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency -IAEA), Zajednicom vatrogasnih časnika Europske Unije (FEU),  Svjetskom zajednicom javnog prijevoza (International Association of Public Transport - UITP), Međunarodnom zajednicom spasilačkih bespilotnih letjelica (International Emergency Drones Organization - IEDO) i Službom za sigurnost Ujedinjenih naroda (United Nations Department of Safety and Security - UNDSS). Ubuduće će se na sjednice Skupštine CTIF-a pozivati predsjednici povjerenstava i radnih grupa CTIF-a. Uloženi su napori da se u CTIF učlane zemlje Južne Amerike i Afrike. CTIF će sljedeće godine na sajmu Interschutzu u Njemačkoj imati vlastiti izložbeni prostor.

Ukupna aktiva CTIF-a u 2020. godini iznosila je 364.732,53  EUR. Ukupni višak prihoda nad rashodima  iznosio je u 2020. godini 41.331,64 EUR, pri čemu su prihodi od redovnih članica iznosili 73.600 EUR, a od pridruženih članica 40.800 EUR. Trošak ureda CTIF iznosio je 26.000 EUR.
Dopredsjednici CTIF-a podnijeli su izvješća o radu, pri čemu su istaknuli aktivnosti odbora i radnih grupa koji su bili u njihovoj nadležnosti. Novoosnovani odbori CTIF-a su Odbor za zdravlje, koji će se baviti fizičkim i mentalnim zdravljem vatrogasaca, posebno prehranom i unosom tekućine vatrogasaca, bazirano na znanstvenim spoznajama i iskustvima.
Nove radna grupa CTIF-a su „požari u tunelima“, koja broji  9 članica, te „pridružene članice“.
CTIF je raspravljao o EU direktivi o radnom vremenu, koja propisuje maksimalno tjedno radno vrijeme od 48 sati, te minimalno 12 sati oporavka između rada. Istaknuta je potreba  lobiranja u Europskoj Komisiji, kako ovo pitanje ne bi ugrozilo sustav dobrovoljnog vatrogastva u Europi.

Odbor za natjecanja raspravlja daljnje termine natjecanja, te je dilema, da li će se ubuduće natjecanja održavati 2025. i 2027. godine po starom redoslijedu, ili po novom redoslijedu 2024. i 2026. godine.
U redovno članstvo CTIF-a primljena je Kanadska zajednica vatrogasnih zapovjednika, a tvrtka Desautel postala je nova pridružena članica CTIF-a.
Na sjednici su izabrani članovi Nadzornog odbora CTIF-a Laurent Wherli (Švicarska) i Luc Faes (Belgija),  a Yvonne Naesman (Švedska) izabrana je za dopredsjednicu CTIF-a.
Vatrogasna zajednica Slovenije predstavila je stanje priprema međunarodnih vatrogasnih natjecanja, koja će se od 17. do 24. srpnja 2022. godine održati u Celju (https://ctif2022.com/).

Sljedeće sjednice Skupštine CTIF-a održat će se u 2022. godini u Celju i u 2023. godini u Ruskoj Federaciji.

Pisane vijesti