Sjednica Vatrogasnog stožera

  • Slika /slike/stozer_petrinja (8).JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Pripreme za protupožarnu sezonu 2022.

U prostorijama JVP Grada Požege danas je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.
Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu Sigurnost 22. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.
Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22
Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom (TTX – Table Top Exercise) dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.
Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.
 
Vatrogasno vježbalište
Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić zahvalila im je na strudu koje je u njega uloženo:
"Ovo je mjesto  gdje će vatrogasci moći proći obuke i treninge  koji će sigurno pridonijeti da budu još operativniji. Znamo da imamo izvrsne vatrogasce na području Požeško-slavonske županije i možemo se ponositi njima, ali cjeloživotno obrazovanje i edukacija je ono na čemu moramo raditi. Oni će to sigurno ovdje  činiti  pod budnim okom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege", istaknula je županica Jozić.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković je kazao kako je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH . “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.  
Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava. 

Gradonačelnik Grada Požege Slavko Glavić koji je otvorio vatrogasno vježbalište kazao je: "S velikim zadovoljstvom pozdravljam glavnog vatrogasnog zapovjednika, sve županijske zapovjednike, kao i sve vatrogasce Požeško-slavonske županije. Danas smo predstavili jedan novi sadržaj, a to je ovo vatrogasno vježbalište.  Drago mi je što se ova struka unaprijeđuje i razvija, a mi ćemo i dalje pomagati naše vatrogasce. Vidjeli smo prije 11 mjeseci što znači imati spremnu vatrogasnu postrojbu jer su nakon tuče oni odradili najveći dio posla”, kazao je gradonačelnik Glavić.
 

Pisane vijesti