Simpozij PREVENT - Mitigating Fire Risk in Heritage

  • Slika /slike/Simpozij Trogir.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U trogirskoj Gradskoj vijećnici  17. listopada otvoren je dvodnevni međunarodni simpozij PREVENT - Mitigating Fire Risk for Heritage na temu zaštite kulturne baštine od požara. 

U organizaciji Ministarstva kulture, u suradnji s Gradom Trogirom i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, simpozij okuplja niz domaćih i stranih stručnjaka iz kulture, vatrogastva, lokalnih zajednica, ali i drugih polja bitnih za provođenje preventivnih aktivnosti na kulturnim dobrima, ali i kod djelovanja u slučaju požara. Simpozij je otvoren pod motom “Spriječimo požare, spasimo živote, zaštitimo baštinu”.
 
Otvaranju su nazočili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite RH Damir Trut, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić, predstavnice ICCROM-a (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) Valerie Magar i Aparna Tandon te brojni djelatnici iz kulture i vatrogastva.
 
Gradonačelnik grada Trogira Ante Bilić je rekao da mu je iznimna čast u antičkom Trogiru pozdraviti renomirane stručnjake iz polja zaštite kulturne baštine. Ova tema je iznimno bitna za Trogir, kao i druge povijesne gradove razvojno okrenute ka turizmu. Gradonačelnik je pohvalio trogirske vatrogasce koji svakodnevno štite grad, a sad su preuzeli ulogu inicijatora ovog vrijednog simpozija.
 
Ravnatelj Civilne zaštite Trut je rekao da je Hrvatska prepoznala opasnosti ne samo kod požara, već i drugih katastrofa. Kao primjer je naveo aktivnosti kod potresa, kada se moralo spašavati umjetnine iz sakralnih objekata i muzeja.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je posebno istaknuo angažman trogirskih vatrogasaca na ovom projektu.
-Predstavnik trogirskih vatrogasaca Marin Buble i voditeljica Konzervatorskog zavoda u Trogiru Jelena Popović su mi prije nekoliko mjeseci prišli s idejom, koja je zapravo bila gotov projekt, koji samo treba primijeniti. Siguran sam da će ovdje predstavljena rješenja biti inkorporinana u sve gradove. Vatrogasci će uvijek biti na usluzi građanima, a ovo je samo jedan primjer te suradnje. Hrvatska vatrogasna zajednica će uvijek dati potporu ovakvim projektima - rekao je Tucaković.
 
Voditeljica jedinice za programe ICCROM-a Valerie Magar zahvalila je domaćinima i poželjela da simpozij donese dobre rezultate.
 
Ministrica Koržinek je istaknula da je jedna od politika koje je Hrvatska predstavila za vrijeme predsjedanja Europskim vijećem bila djelovanje u u kulturnim ustanovama u slučaju krize. Ministrica je istaknula da Hrvatska ima veliko iskustvo u ovakvim krizama, od ratnih stradanja do požara i potresa i da ga je spremna podijeliti. Pohvalila je ovaj projekt, brzinu i kvalitetu kojom je ostvaren te otvorila simpozij.
 
Predavanja na simpoziju
Prvo po redu predavanja na simpoziju održala je Aparna Tandon iz ICCOM-a na temu razvoja kapacitete za ublažavanje rizika od izbijanja požara na baštini. Koliko je bitno da se ovoj temi pristupi ozbiljno, govori podatak da su požari samo u 2020. oštetili gotovo 300 zaštićenih kulturnih objekata u svijetu.
 
Niz predavanja su održali i hrvatski stručnjaci.
Tako su o temi zaštite trogirske jezgre od požara govorili Marin Buble i Jasna Popović dok je osvrt na prošlogodišnju požarnu sezonu dao glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković.
O projektu FIRESPILL govorio je Tihomir Zec, pročelnik VZŽ Splitsko-dalmatinske.
 
Svoja iskustva su predstavili stručnjaci iz Australije, Brazila, Čilea, Estonije, Italije, Irske, Izraela, Kanade, Nigerije, Novog Zelanda, Palestine, Švedske,
 
Radionica PREVENT
Nakon simpozija počinje trodnevna radionica zaštite kulturne baštine 19. listopada i završava 21. listopada. Na radionici sudjeluju stručnjaci iz područja kulture kao i brojni vatrogasci od Vukovara do Dubrovnika, a u rdionici će biti pokazani konkretni primjeri djelovanja u slučaju požara na baštini, od spašavanja umjetnina do načina gašenja.
Cilj radionice je naučeno upotrijebiti na lokalitetima na kojima se nalazi kulturna baština, od arheoloških nalazišta do muzeja i starih gradova i proširiti naučeno na što više stručnjaka iz kulture i vatrogastva.

Pisane vijesti | Seminari i stručni skupovi