DVD Okučani obilježio 150 godina rada

  • Slika /slike/Vijesti/FB_IMG_1665907966687.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Dana 15. listopada obilježena je 150. obljetnica rada i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Okučani na kojoj je u ime predsjednika Vlade RH nazočio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Na svečanosti obilježavanja ove visoke obljetnice nazočili su izaslanik u ime Vlade Republike Hrvatske ujedno i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan brodsko-posavski Danijel Marušić, predstavnik Hrvatskog sabora i predsjednik županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić, načelnik Općine Aca Vidaković, predsjednik VZŽ Brodsko-posavske Milan Šulter i mnogobrojni gosti.
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani je među deset DVD-a u Hrvatskoj s najdužom tradicijom, dok Brodsko-posavska županija ima samo 3 vatrogasna društva, odnosno 2 vatrogasne postrojbe i jedno društvo sa sličnom tradicijom.
 
Kako je u doba nastanka Društva rasla drvna industrija i potreba za protupožarnom preventivom, pilana Okučani i Općina Okučani osnivaju Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani, moglo bi se reći i prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u gospodarstvu.
 
Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani je prvo izvangradsko vatrogasno društvo osnovano na području Slavonije i Baranje daleke 1872. godine. Pod izvangradsko smatramo da nije osnovao grad nego općina (selo). Također uz DVD Nova Gradiška i DVD Slavonski Brod, DVD Okučani je sudjelovalo u osnivanju Hrvatsko slavonske vatrogasne zajednice preteče današnje Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Ono na što se moramo prvo osvrnuti je Domovinski rat u kojem je uništena većina vatrogasne opreme kao i dokumentacija o osnivanju samog društva. Jedini trag koji smo uspjeli pronaći o datumu osnivanja spominje se u knjizi od DVD-a Slavonski Brod pod nazivom „100 GODINA HUMANOG I PATRIOTSKOG RADA” izdane 1972. godine.
 
O zanimljivoj povijesti samog mjesta, ali i o DVD-u Okučani sve nazočne je upoznao Tomislav Orlovac zapovjednik JVP Nova Gradiška, a ujedno i član DVD-a Okučani.

Skupu se obratio i izaslanik Vlade RH ujedno i glavni vatrogasni zapovjednik g. Slavko Tucaković koji je pozdravio sve prisutne i napomenuo da mu je drago vidjeti sinergiju između dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih vatrogasnih postrojbi te je pozvao na daljnju suradnju. Među ostalim dodao je kako bi našu suradnju trebali proširiti na međunarodnu razinu točnije sa Bosnom i Hercegovinom kroz razne projekte kako bi jačali vatrogastvo na tlu RH. Na kraju svog govora zahvalio se svim vatrogascima te je u ime HVZ-a, DVD-u Okučani odijelio plaketu za 150. godina rada.
 
Skupu se obratio i župan brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je pohvalio rad dobrovoljnih vatrogasaca i čestitao na ovako velikoj obljetnici. Istaknuo je kako su vatrogasci uvijek tu kada zatreba, a prisjetio se i poplava u Slavonskom Brodu kada su i članovi DVD-a Okučani sudjelovali u obrani samog grada.
 
Svečanost povodom 150. obljetnice DVD-a Okučani bila je prilika za dodjelu spomenica, medalja i plamenica istaknutim članovima. Spomenicu za 50 godina rada u Društvu dobio je g. Stipan Lučić.
 
Na kraju svečanosti okupljenima se obratio domaćin predsjednik DVD-a Okučani Mario Mijatović koji ističe svoj ponos što imaju ustrojenu postrojbu koja ispunjava zakonom propisane uvjete te imaju propisanu osobnu zaštitnu opremu za gašenje objekata i šumskih požara te drugih raznih nepogoda. Predsjednik Mijatović ističe kako je osobito ponosan na mlađe operativne kadrove koji se neprestano osposobljavaju i usavršavaju. Uz redovne intervencije, posebno je istaknuo rad s vatrogasnim podmaltkom, o čemu govore i sudjelovanja na vatrogasnim natjecanjima diljem Brodsko-posavske županije. Naglasio je da bi želio kroz dogledno vrijeme vidjeti zaposlene u DVD-u Okučani, a ujedno bi se dodatno povezali sa JVP Nova Gradiška na ostvarivanju tog plana.
 
Na kraju svečanosti još su uručene zahvalnice donatorima, sponzorima te svima onima koji su pomogli u organizaciji ove obljetnice.
 

Pisane vijesti | Obljetnice