Sigurnost 22

  • Slika /slike/sastanak vježba sigurnost (1).jpg
  • Slika

  • Slika

Radni sastanak oko priprema za provedbu međuresorne vježbe

U Državnoj vatrogasnoj školi danas je održan zajednički sastanak sudionika na temu organizacije i provedbe vježbe Sigurnost 22, a koja je previđena 9. i 10. lipnja.
Na sastanku su sudjelovali nositelji planskih i provedbenih aktivnosti radi usklađivanja radnji i resursa: Ministarstvo obrane RH, GS OSRH, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo civilne zaštite, Ministarstvo hrvatskih banitelja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HGSS, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Hrvatski Crveni križ, Hrvatske šume te Odašiljači i veze.

Na sastanku kojeg je vodio načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček, sudjelovali su i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za logistiku Gordan Filinić, načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević, načelnik DVOC-a 193 Robert Rožić, kao i županijski zapovjednici županija koje sudjeluju u vježbi te vatrogasci iz slovenskih Brežica.

Dvodnevna vježba
Na vježbi će se prvog dana, 9. lipnja provesti TTX – Vježba za stolom, kojom će se provjeriti postojeća i novouvedena sredstva komunikacije i alati za stvaranje poboljšane situacijske svijesti i dohvat svih informacija s terena u OVZ RH u Divuljama. Također, vježba će biti test za provjeru funkcionalnosti novoizrađenih standardnih operativnih postupaka.

Centralni dio vježbe predviđen je u petak, 10. lipnja na području više županija u Republici Hrvatskoj: na području Zagrebačke, Varaždinske, Karlovačke, Osječko – baranjske, Primorsko – goranske i Splitsko – dalmatinske županije. Sukladno Elaboratu vježbe „SIGURNOST 22“ manji dio vježbe provest će se i u Republici Sloveniji, a pretpostavlja uzimanje vode za gašenje.

Početak vježbe počet će prelaskom granice s Republikom Slovenijom, uzimanje vode za gašenje CL 415 i Air Tractora na jezeru u okolici Brežica i povratak u Republiku Hrvatsku i upućivanje prema na zapadnim obroncima Medvednice u Zagrebačkoj županiji. Na području Zagrebačke županije vježbom će se demonstrirati gašenje požara šuma i šumskog zemljišta uz sudjelovanje pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Grada Zagreba i Krapinsko - zagorske županije. Gašenje požara na otvorenom prostoru bit predmet vježbe i na području Varaždinske županije uz sudjelovanje pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, uz uzimanje vode zračnih protupožarnih zrakoplova za gašenje na jezeru Dubrava kod mjesta Hrženica.

Na području Karlovačke županije prikazat će se vježba tehničke intervencije spašavanja u prometu uz sudjelovanje pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Karlovačke županije dok će na području Osječko-baranjske županije biti prikazane tehničke intervencije saniranja posljedica velikog nevremena, radova na vodi i pod vodom uz sudjelovanje pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Osječko-baranjske županije i šire.

Na području priobalja održava se vježba provjere i uspostavljanje sustava veza i komunikacije putem zapovjedno-komunikacijskih vozila na nedovoljno kvalitetno pokrivenim područjima prilikom gašenja otvorenog prostora na području Primorsko – goranske županije (Učka i područje Ćićarije) te prijenos signala u Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske (OVZ RH) u Divuljama.
Na kraju vježbe održat će se tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga SUDOS-a koji sudjeluju u vježbi (TT zbor) u Divuljama.

Ciljevi vježbe
Osim provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti (SUDOS), vatrogasnih postrojbi i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u odgovoru na veliki požar na otvorenom prostoru i druge vrste ugroza, vježba će biti prilika za provjeru operativnih sposobnosti pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske na intervencijama tehničkog tipa (prometna nesreća i spašavanja u prometu, saniranje posljedica prirodnih nepogoda, radovi te spašavanja na vodi i pod vodom) kao i za provjeru funkcionalnosti Državnog plana angažiranja vatrogasnih i snaga koje sudjeluju u gašenju požara kao i novoizrađenih standardnih operativnih postupaka.
Također, provjerom novouvedenih sredstava video komunikacije, sustava veza i modernih tehnologija omogućit će se kvalitetniji rad u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu RH.
 

Pisane vijesti