Sastanak sudionika i izvršitelja Programa aktivnosti

Slika /arhiva/multimedia/IMG_20200529_100507.jpg

U petak 29. svibnja 2020. godine u Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja u Zagrebu je održan radni sastanak izvršitelja i sudionika zadataka iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini.

Predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice i voditelj sastanka Siniša Petkoviček je istaknuo je da je u ovoj godini Program donesen ranije te da su u Program uključeni i novi subjekti. Dio priprema je odrađen u otežanim uvjetima zbog koronavirusa, ali je uredno održavana komunikacija sa svim subjektima te samo provođenje programa nije ugroženo.

Petkoviček se osvrnuo na operativno djelovanje od početka godine. Povećan je ukupan broj intervencija, što je povezano uz potres i aktivnosti vezane uz koronavirus, dok je broj požara otvorenog prostora manji u odnosu na prethodne godine. Istaknuo je da se prema meteorološkim prognozama očekuje toplije i sušnije ljeto od prosjeka, no zbog trenutne povoljne meteorološke situacije glavni vatrogasni zapovjednik je u dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima odlučio pomaknuti datum početka glavnog napora protupožarne sezone.

Prvi dio sastanka je bio fokusiran na provođenje točke 17 programa u koji su involvirani predstavnici iz resora željezničkog prometa. Zapovjednici Primorsko-goranske (Mladen Šćulac), Šibensko-kninske (Darko Dukić) i predstavnik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije (Zoran Radunić) istaknuli su probleme s kojima se susreću na području pruga u županijama. Posebno su kao problematične točke istaknuti dijelovi pruge s nagibom: Pađane Knin, Perković- Šibenik (Šibensko-kninska županija), Zlobin - Rijeka (Primorsko-goranska županija) te Labin Dalmatinski - Kaštel Stari (Splitsko-dalmatinska županija). Navedeni su dobri primjeri iz praksi koji u konačnisi mogu donijeti do smanjenja požara uz prugu, poput naputka o smanjenu brzine vlakova na najkritičnijim dijelovima pruge. Istaknuta je potreba za preventivnim djelovanjem kroz čišćenje pružnog pojasa. Naveden je i pozitivan primjer upotrebe pružnog vozila-robela, za gašenje požara na području Splitsko-dalamtinske županije. Zapovjednik Dukić iz Šibensko-kninske županije je predložio nabavu posebnih vozila koji se mogu korititi za spašavanje i gašenje požara na željezničkim prugama.

Predstavnici Hrvatskih željeznica te privatnih prijevoznika dali su primjere iz prakse pomoću kojih nastoje spriječiti nastanak požara. Kao veliki problemi su istaknuti sustavi kočenja na lokomotivama i vagonima koji koriste kočione obloge od sivog lijeva koje se pri kočenju griju te se raspadaju, a užareni komadi metala pale pragove i okolno raslinje. Nakon izlaganja je utvrđeno da se treba raditi na uklanjanju tehničkih elemenata koji mogu izazvati probleme te educirati djelatnike koji rade na pružnim vozilima kao spriječiti požara.

Potom je održan sastanak s predstavnicima inspecijskih službi. Svi predstavnici su istaknuli određene probleme oko provođenja inspekcijskih nadzora zbog pandemije koronavirusa. Kako se situacija postupno normalizira, tako će se krenuti i s pojačanim nadzorom, posebno na područjima za koje prijeti opasnost od šumskih požara (šumski kompleksi, turistički objekti i kampovi , isl.). Zatraženo je i redovit izvještavanje o problematičnim točkama utvrđenim nadzorima inspekcija.

Svi sudionici sastanka su zamoljeni da prema točki 4.a) Programa aktivnosti do 6. lipnja dostave izvješća o provedbi pripremnih i dugih aktivnosti koje su obavili od početka godine.



Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti