Održano 21. hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke

Slika /arhiva/multimedia/IMG_3149.JPG

Danas je u Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održano hodočašće vatrogasaca na kojem je sudjelovalo oko 800 vatrogasaca iz svih dijelova Hrvatske, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem i predsjednikom Predsjedništva HVZ-a Antom Sanaderom.

Hodočašću je prisustvovao i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešo Tuškan, brigadni general i izaslanik MORH i OS RH, Damir Trut, pomoćnik ministra za civilnu zaštitu, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije, Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica, Teodor Švaljek, predsjednik Općinskog vijeća MB, Ivica Krivak, načelnik Policijske postaje Donja Stubica, Franjo Gregurić, počasni predsjednik HVZ, Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić, predsjednik i zapovjednik VZ Krapinsko-zagorske županije.

Briga za drugoga u svakom trenutku

"Biti danas ovdje velika je privilegija, vaš je poziv častan jer je vama briga za drugoga uvijek na prvome mjestu", kazao je ministar Božinović i podsjetio kako nema rizične situacije u koju vatrogasci nisu uključeni što samo dokazuje njihovu svestranost i umješnost. "Zato vam hvala u ime ove Vlade, predsjednika Andreja Plenkovića, a ja vam se zahvaljujem i u svoje vlastito ime na svemu što ste do sada napravili za vrijeme potresa i pandemije u kojoj je svakoga dana bilo oko 1500 vatrogasaca  angažirano u raznim aktivnostima." Rekao je i kako je tijekom sanacije posljedica potresa zabilježeno više od 5000 hitnih intervencija, a činjenica da su zagrebačkim vatrogascima stigle kolege u ispomoć iz čak 13 županija dovoljno govori o zajedništvu i solidarnosti koje krasi vatrogastvo. "No sve ovo nije stavilo u drugi plan brojne požare i intervencije koje ste i dalje uspješno obavljali, kao ni pripreme za predstojeću protupožarnu sezonu. I sve se ovo događalo Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je državno tijelo nastalo tek ove godine, i tek je na početku svojeg ustrojavanja, no vaša reakcija na sve ove događaje kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci više je nego dovoljan dokaz da ste za ovo spremni. Meni je čast što sam bio dio Vlade koja je vatrogastvu konačno omogućila dugo sanjani san, a to je samostalnost i donošenje novog Zakona o vatrogastvu. MUP će i dalje ostati Vaš servis i pomagati vatrogastvo u svakom pogledu. Pred vama je nova protupožarna sezona, a ja vam mogu samo zaželjeti što manje intervencija", rekao je ministar Božinović.

I zapovjednik Tucaković je zahvalio vatrogascima na svemu što svakodnevno rade te podsjetio kako su vatrogasci u potresu i pandemiji dali velik doprinos u spašavanju. Ujedno je najavio i kako će se potruditi da se i vatrogastvo uključi u vojni i policijski ordinarijat. "Brojni su svećenici ujedno članovi DVD-ova i nastojat ću u skorije vrijeme organizirati zajednički sastanak sa svima njima", kazao je. Podsjetio je na brojne intervencije koje su iza vatrogasca, ali i na činjenicu da požarna sezona tek predstoji, ali kako vjeruje da su vatrogasci kao uvijek spremni, uz pomoć svojeg zaštitnika svetoga Florijana.

Jezik ljubavi i zajedništva

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički izrazio je zahvalnost što županija nije pretrpjela veća oštećenja u potresu, ali i da su vatrogasci dokazali kako su stup sigurnosti društva. I župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kazao je kako su vatrogasci ponovno u nedavnim događanjima pokazali kako su najveća snaga u RH na koju se u svakom trenutku može računati. "U našoj županiji malo je kuća čiji barem jedan član obitelji nije u DVD-u i to je naša velika vrijednost na koju smo ponosni", dodao je.

Misno slavlje je predvodio prečasni Toni Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, kazavši kako su vatrogasci heroji koji svakodnevno idu u nepoznato, spašavajući nepoznate i zato trebaju biti primjer drugima. "Vatrogasci pričaju jezik ljubavi i zajedništva, a njega svi razumiju", zaključio je u svojoj propovjedi.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica