Sastanak predstavnika HVZ-a i Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje

  • Slika /slike/IMG-20230525-WA0006.jpg
  • Slika

U Zagrebu je danas održan bilaterarni susret između predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje (ACPDR). 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dočekao je slovensku delegaciju koju su činili ravnatelj Leon Behin, voditelj ureda za operativne poslove Martin Smodiš te voditeljica Ureda za prevenciju, obuku i međunarodnu suradnju Olga Andrejek. Glavna tema sastanka bile su pripreme za nadolazeću protupožarnu sezonu, iskustva u gašenju požara na otvorenom prostoru te koordinacija i suradnja između HVZ-a  i ACPDR-a.

Zapovjednik Tucaković uvodno je objasnio način organizacije i funkcioniranja vatrogasnog sustava u RH te kazao kako su požari otvorenog prostora naša svakodnevica te da klimatološke promjene kojima svjedočimo kao i veliki požari zajednički problem te je nužna sinergija u pristupanju toj problematici.

Ravnatelj Behimn kazao je i kako se Slovenija sve više susreće s problemom požara čemu smo svjedočili prošlo ljeto kada su im u ispomoć stigli i hrvatski vatrogasci te da kontinuirano ulažu u obuku i opremanje, a u svrhu gašenja požara nabavljena su i 2 Air tractora.

Dogovoren je i nastavak suradnje u vidu osposobljavanja te razmjene iskustava u gašenju požara između hrvatskih i slovenskih vatrogasaca.

Pisane vijesti