Puno se radilo na unaprjeđenju vatrogastva

Slika /slike/gvz.jpg

U povodu obilježavanja 16 godina od kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca gaseći požar na otoku Kornatu, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostovao je u Dnevniku 2 na Hrvatskoj radioteleviziji, studio Šibenik.

„Prošlo je 16 godina od najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu. Tijekom suđenja za ovaj tragični događaj govorilo se o nekoliko njezinih uzroka: o eruptivnom požaru i nizu elemenata koji su se tada poklopili. Tužna je činjenica da danas naših kolega nema, a naravno da je obiteljima najteže“, kazao je Tucaković. Objasnio je kako se tada nakon pristigle dojave vatrogascima, požar išao gasiti i u tom trenutku ništa nije bilo neuobičajeno. „Nažalost, poklopio se niz elemenata koji su na kraju doveli do ove velike tragedije. Od toga dana do danas puno se toga unaprijedilo u hrvatskom vatrogastvu: od zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, upućivanja na intervencije, taktičkih pristupa vatrogasnim intervencijama, do opreme koja je osuvremenjena, a uključuje osobnu zaštitu opremu i vozila. Godine 2020. donesen je i novi Zakon o vatrogastvu gdje je Hrvatska vatrogasna zajednica postala središnji državni ured nadležan za vatrogastvo, a unaprijeđena je i suradnja zemaljskih i zračnih snaga“, rekao je zapovjednik Tucaković.

Govoreći o teškoj prošlogodišnjoj požarnoj sezoni i njezinoj usporedbi s ovom godinom, kazao je da je ova godina puno bolja. „Možemo reći da smo ovog ljeta zabilježili puno manje požara otvorenih prostora. U ovom razdoblju prošle godine smo imali 9.617 požara otvorenog prostora, a ove godine 3.611, opožareno je prošle godine 61. 000 ha, a ove godine 3.960 ha, zračne snage su prošle godine angažirane 125 puta, a ove 25 puta. Osim požara na području Grebaštice, Župe dubrovačke i Čiova gdje su vatrogasci i zračne snage u kratkom vremenu ugasili požare, možemo reći da nije bilo velikih požara kakvima smo svjedočili prošle godine“, objasnio je glavni vatrogasni zapovjednik.

Dodao je i kako je preventiva jako važna te je krajem prošloga ljeta održan sastanak s MUP-om i ministrom Davorom Božinovićem oko probijanja novih protupožarnih puteva. U suradnji sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima zaključeno je kako je potrebno očistiti 602 km te se pristupilo izradi akcijskog plana. „U naredne 3 godine će se u suradnji s MUP-om i Ministarstvom poljoprivrede novi putevi i realizirati jer je najvažnije preventivno djelovati kako bismo spriječili da do požara uopće dođe“, kazao je za kraj zapovjednik Tucaković.


 


Pisane vijesti